Дани(ј)ел Симић

Самртно прољеће

Бар по стриповима које смо читали у дјетињству, амерички Индијанци су нечији вијек мјерили бројем зима које је прегурао. Код нас, ево, влада страх од прољећа.

среда, 30 јануара, 2013 / 14:56

Већ одавно траже да се огласим поводом тих временских прогноза. Оне серије саопштења, изјава и вијести из кабинета потпредсједника и предсједника Републике Српске; о страним плаћеницима и домаћим издајницима. Труње и текуње.

Додо грми о 10 милиона долара убризганих против њега. То се дистрибуира мрежи НВО, који оцрњују и роваре по Српској. Каже да ће направити нови закон о НВО, да странци кују завјере и да је БН ТВ прва која је легла на руду. Тврди, хоће да руше државу, а држава то је он.

Шта ја кажем на све то?

Ја кажем – тако је! Предсједник једне државе представља ту државу. Он је симбол који смо изабрали већином гласова. За главу треба скратити сваког, коме падне на памет да насилно удара на уставни поредак и крши вољу народа. Обарање предсједника је луксуз који има само НАШ народ на слободним изборима.

О НВО сектору кроз који се годинама уцуцлавају огромне паре да се дјеца уче самоупљувавању, додијало ми је да пишем. Није ми, међутим, додијало да питам предсједника:

– Шта си чек’о до сад?

Колико мене сјећање служи, управо је Милорад Додик, дугим цијевима, смијенио вољом народа изабраног Николу Поплашена. Без тога би Вестендорп био оно што и јесте – представник тиранске окупационе силе. Огољене и обесмишљене. Празне.

На власт је први (а, валахи, и други пут) дошао уз широк фронт подршке федералних медија и НВО сектора, уз више него издашну финансијску, логистичку и политичку подршку америчке администрације и обавјештајних јој служби. Транспортери Сфора су довели страног цензора на РТРС и несметано одводили хероје и властодршце Отаџбинског рата у Хаг.

Шта сад?

Е, а онда је Милорад научио лекцију из првог мандата и ударио по српству. Русија се вратила из мртвих, Кина је постала недодирљива. Косово се са Авганистана проширило на Ирак. Захваљујући овим ситницама и ухљупској похлепи Хариса Силајџића, Додик је рекао НЕ и заустављена је већ договорена реформа полиције.

То је било довољно да га народ трајно доживи као месију.

Тешко и споро се тај кредит троши. Критиковао сам све лоше потезе актуелне власти досљедно, те уживо у програм након сваких избора, тако да могу да ме пољубе у дупе сви они који ово читају страначким диоптријама. Никакав проблем није ни да се добар потез било које власти похвали. Ако је добар.

Свиђало се то неком или не, Додикова другомандатна појава је заиста прекретница у свођењу Српске на ниво фолклорног друштва. Та оштрица је озбиљно отупљена у односу на претходнике и није само предизборно бахаћење парама којим је Војислав Коштуница намјерно преплатио Телеком Српске, разлог што је два пута добио плебисцитарну подршку на изборима.

Додо зна са народом, а народу је додијало да га воде безмудаши, који су као Чавић и Иванић потписивали укидање војне и пореске самосталности. Изборених у Дејтону крвљу и главама 18.500 јунака. Они су га довели и до глади, и до губитка људског достојанства. Зато је Додик од прокунутог издајника постао спаситељ, нада и вјера.

Хљеба без игара

Проблем је што Додик данас нуди само то. Празну причу. Сад би му добро дошле макар и оне паре које су дали освједоченим пљувачима Српске и Срба (Турнеја, Св. Георгије, итд.). Критизери власти, након комичне пропасти синдикалног руководства да исценира штрајкове против којих су до сада предано радили, имају озбиљно запушена уста. То ће једно вријеме смирити и ове приче о издајницима.

Једина озбиљна ствар, како ја видим, која може свргнути СНСД са власти је управо то. Нерад, крађа и негирање све горе економске стварности, уз компензацију исте параноичним произвођењем непријатеља, од којих се сакрива иза патриотизма без покрића.

Гдје су грб, химна, Брчко?

Примјера ради, предсједник РС се гњевно осврће на то што је директор једне НВО (Транспаренси интернационал) проглашен од стране Аваза личношћу године. А тој организацији је сједиште у Бањој Луци, и откако је та личност (године) на челу исте, никад се нијесу бавили нарушавањем статуса Српске, већ искључиво корупцијом и криминалом.

Значи чист промашај.

Биполарни поремећај

Безброј пута сам поновио да је највеће родољубље данас у Српској, борба против тајкуна, њихових помагача на сва три нивоа власти, а посебно у судству. Ни једна власт то до сада није успјела, па ми је жао што ми се чини да то до јесени 2014. неће успјети ни ова.

Јавно мнење нам је стално биполарно, а баш тако се зове поремећај личности у психијатрији. Већина има памћење акваријумске рибице, уз острашћеност прчевитог јарца. Хтјели би јефтине букачке пароле, било да им их прича Додик или ови против њега, па им здраворазумске реченице звуче млако и кукавички.

Мене су они тјелесних шупљина пуних долара углавном оптуживали да сам екстреман. Што је отприлике као кад дођете наркоману и кажете му: Човјече, мораш одмах прекинути да се дрогираш! Умријећеш! На шта он одговори: Е, баш си екстреман. Дај прво неки метадон, неку замјенску дрогу…

Нема замјене!

Морамо „насуво“ да се скинемо са овог накарадног система који су нам направили странци, а одржавају га наши нововијековни робовласници и рђе људске без части и образа. А неће то бити ни брзо, ни лако. При том не смијемо сметнути с ума да то што једни користе страх од напада на Српску, бранећи себе, не значи да ти планови и напади не постоје. Постоје и то још како!

Зато било би најбоље да одредимо приоритете и сви своје понашање сведемо на пристојну и разумну мјеру. Да су лопови лопови, а родољуби родољуби. Република Српска би у политичком животу требала бити идеал око чије угрожености сви стајемо као један, а не нека празна фраза за употребу брбљачима опште праксе. Да се не мисли о истим стварима једно кад смо у опозицији, а друго кад смо на власти.

Јесте, звучи све то наивно и патетично, обзиром какви међеди недоказни нам се баве јавним животом, али сва права рјешења звуче тако. Не чују се од дрељења оних што мисле да историја почиње од оног тренутка кад су се они заинтересовали за политику.

Ето, ми се на Фронталу трудимо дати лични примјер како треба радити. Стога, прво да прегурамо живи зиму, па ћемо се онда плашити прољећне грипе.



10 КОМЕНТАРА

 1. Ово је један од текстова кад треба само рећи амин. Волим то кад се нема шта додати. Једино оно, што Симић не пише више, али изгледа да му годе паузе. Браво фронтал

 2. Inače, sreća pa nema snijega ove zime jer bi proljećne poplave odnijele ove međede koje simić spominje iz vidokruga napaćenog čovjeka. Ako ih ponovo ne zamete snježina u februaru.

  dolazite u opasnost da postanete jedini objektivan medij 😉

 3. Svi zaboravljate da je sa dolaskom Mile Dodika na vlast 1998 pocelo rastakanje RS i prenos nadleznosti.ukinuo je unutrasnji platni promet sa srbijom koji smo imali i izbacio iz upotrebe srbijanski dinar,pa onda ukino je registarske tablice RS i uveo zajednicke BIH tablice,pa ukinuo je granicnu policiju RS i formirana je BIH granicna policija kako su je zvali DGS,pasos BIH na cijim je koricama velikim slovima pisalo ime entiteta Republika Srpska itd itd ne mogu svega da se sjetim sta je radio sve rezim Mile Dodika u prvom mandatu

  Umjesto da Mile Dodik bude strpan u zatvor za kriminal i veleizdaju ,on nastavlja da se bavi politikom ,i kao opozicija podrzavao je sve ono sto su Ivanic i Cavic,Kalinic,Sarovic radili

  Nije Dodik rekao NE vec je reformu policije i aprilski paket ustavnih promjena koji je bio korak ka konacnom nestanku RS zaustavio HariS Silajdzic a Dodik je bio za.Siljadzic je hteo sve ili nista i na kraju je dobio nista,preracunao se,mislio je da je to pravi trenutak da ze zada konacan udarac RS.

  Mislim da je Dodik igrac zapada ,i da ima podrsku zapada,a njegova uloga je da trajno betonira RS u BIH.
  Mislim da je prioritet srusiti ovaj Dodikov marionetsko kvislinsko kriminalni rezim jer ovaj rezim kriminalom i otimanjem para poreskih obaveznika RS prvi i najveci neprijatelj RS.I mislim da sto pre treba poceti konkretno raditi na nezavisnosti RS i rusenju BIH.

 4. Svi zaboravljate da je sa dolaskom Mile Dodika na vlast 1998 pocelo rastakanje RS i prenos nadleznosti.ukinuo je unutrasnji platni promet sa srbijom koji smo imali i izbacio iz upotrebe srbijanski dinar,pa onda ukino je registarske tablice RS i uveo zajednicke BIH tablice,pa ukinuo je granicnu policiju RS i formirana je BIH granicna policija kako su je zvali DGS,pasos BIH na cijim je koricama velikim slovima pisalo ime entiteta Republika Srpska itd itd ne mogu svega da se sjetim sta je radio sve rezim Mile Dodika u prvom mandatu

  Umjesto da Mile Dodik bude strpan u zatvor za kriminal i veleizdaju ,on nastavlja da se bavi politikom ,i kao opozicija podrzavao je sve ono sto su Ivanic i Cavic,Kalinic,Sarovic radili

  Nije Dodik rekao NE vec je reformu policije i aprilski paket ustavnih promjena koji je bio korak ka konacnom nestanku RS zaustavio HariS Silajdzic a Dodik je bio za.Siljadzic je hteo sve ili nista i na kraju je dobio nista,preracunao se,mislio je da je to pravi trenutak da ze zada konacan udarac RS.

  Mislim da je Dodik igrac zapada ,i da ima podrsku zapada,a njegova uloga je da trajno betonira RS u BIH.
  Mislim da je prioritet srusiti ovaj Dodikov marionetsko kvislinsko kriminalni rezim jer ovaj rezim kriminalom i otimanjem para poreskih obaveznika RS prvi i najveci neprijatelj RS.I mislim da sto pre treba poceti konkretno raditi na nezavisnosti RS i rusenju BIH.

 5. „безмудаши“ хахахахаха! ОДЛИЧНО!

  Не могу да довољно нагласим колико ми је драго што је остао бар неко разуман и објективан у овом свијету кретена. Због тога је мени Фронтал у букмарксима! Сваки дан читам али не могу сваки дан да коментаришем пошто ме изнервирају неки ретарди које помињеш у тексту Симићу.

  Свака част за ово помињање 18500 погинулих бораца. На то су сви заборавили јер краду немилице.

  Пиши чешће!!!

 6. Подржавам Закон о НВО, потпуној контроли средстава које добијају и заштити државе по узору на оне озбиљне државе.

  Није због тога што је наш, али Фронтал је, мислим на уредништво, заиста једини или један од ријетких непристрасних медија у Републици Српској што нам је од велике важности. Дакле, посљедњих дана се примјећује сврставање у два табора од којих НАРОД нема никакву корист, мислим на њихова међусобна препуцавања.

  Разлог овим теоријама завјере (које нису баш сам теорија већ се нешто сигурно „иза брда ваља“) јесте и то што су неки пристрасни, сами, својим поступцима, омогућили ову причу. Од пристрасних медија генерално немамо никакву корист. Немамо корист од тога да се по 10 мин. централних дневника спомиње како је неко зглајзао или је погубио конце, па се зову разни аналитичари да то потврђују. Па се бавимо приватним проблемима, сродницима у правој и побочној линији итд. Медији који желе да раскринкају неку аферу, а то би требало да им буде једна од функција, треба да поступе као АТВ око Медицинске електронике када су мјесецима раскринкавали аферу. Тако треба са Шумама, концесијама итд. Сликање, родбина, пријатељи ту не могу пуно да помогну.
  Додик није Република Српска, али су наивни они који мисле да ће промјена власти у Српској донијети не знам шта добро и да ту неће бити политичких посљедица. Данијел је сјајно написао везано за други мандат, у политичком смислу, који је након година свакодневног преноса надлежности коначно ставио тачку на ту активност и томе мора да се ода признање. Међутим, Српска се брани на два фронта, економском и политичком. То што су претходне гарнитуре губиле на оба фронта не значи да ова треба у недоглед да се хвали због стабилизације једног. Ова власт мора да схвати реалност, да престане да је негира и да бар сада заустави суноврат Републике Српске у економији које нема јер ће непријатељи, којих има и превише, да нам приђу са леђа. Због тога, већ данас, морају да се позабаве штетним уговорима које су потписали, преиспитивањем неисплативих пројеката, чистком у својим редовима, …

  Ако се, а ако већ и сада није касно, нешто у правом смјеру не окрене већ данас… онда ни НВО ни остали лешинари неће ни бити потребни јер Српске једноставно неће бити.

 7. Нама не требају идеолошки калупи разних вођа, нама треба снага закона, уредби и прописа који се уклапају у уставне оквире, а не „снажна“ личност. Нема дана да се предсједник снсд-а својом изјавом или констатацијом грдно не огријеши о Устав и закон! То не може трајати на дуге стазе, зато боље је и немати никог за Предсједника, него имати контрапродуктивну и себичну личност попут м.додика!
  Симићева анализа је потпуно јасна.

 8. Draga Anja, Pošto znam da izučavaš istoriju, kod sklapanja zakona o zaštiti države možeš naći primjer pisan čistim srpskim jezikom, a koji je imao i svoju hrvatsku verziju. Zakon je bio Zakon o zaštiti države, sačinjena je Obznana, a sve to se zove šestojanuarska diktatura, nastala zbog narušavanja punog kapaciteta jednog suverena. 🙂

 9. Добар текст. Боље пишеш од Зилахија. 🙂 Придружујем се овима што траже да будеш редовнији. Забушаваш уредниче!
  B-)B-)B-)B-)B-)

  Шалу на страну, све речено је тачно. Мислим само да нема ко да ти слуша Симићу те „здраворазумске мисли“ јер ове који сад одлучују прво треба говњивом мотком отјерати са позиција на којима се налазе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *