Самоуправљање у Српцу: Радници дигли кредит, купили фирму и спасили посао

Када је прије две године словеначка компанија "Сава" Крањ одлучила да прода своје предузеће "Енса БХ" у Пријебљезима код Српца, пријетила је опасност да се не нађе купац и да фирма оде у стечај, што би значило обуставу производње и губитак 40 радних мјеста. Да се то не би десило, на сцену је ступило петоро […]

уторак, фебруар 17, 2015 / 14:07

Када је прије две године словеначка компанија "Сава" Крањ одлучила да прода своје предузеће "Енса БХ" у Пријебљезима код Српца, пријетила је опасност да се не нађе купац и да фирма оде у стечај, што би значило обуставу производње и губитак 40 радних мјеста.

Да се то не би десило, на сцену је ступило петоро одважних радника ове фирме Горан Мандић, Бранкица Балабан, Сања Јунгић, Раде Гудаловић и Ранко Сладојевић, који су ставили своју породичну имовину под хипотеку, дигли кредите код комерцијалних банака, купили "Енсу" и пре 14 мјесеци наставили производњу пелета и брикета.

– Са свих 40 радника, који раде у три смјене, током прошле године од око 100 пилана на сјеверозападу РС купили смо 140.000 кубних метара отпадака од дрвета и произвели 18.000 тона еколошког горива пелета и брикета укупне вриједности 6,5 милиона марака. Скоро сву производњу пласирали смо на тржиште Италије и Словеније јер се ради о квалитетним производима, што потврђује сертификат ЕН плус А2, који смо добили у Бриселу. Једина смо фирма ове врсте у РС која то посједује" – рекла је директорка Сања Јунгић.

У односу на многе посрнуле и упропаштене србачке фирме након приватизације, у којима је посао изгубило око 2.000 радника, организација и начин рада у "Енси" скоро да дјелује нестварно, пишу Вечерње новости.

ЗАРАДЕ

Комплетно пословодство "Енсе" има став да су за њих запослени – приоритет. Њима се редовно измирују плате и доприноси до 10. у мјесецу за претходни мјесец као и топли оброк, превоз, прековремени и ноћни рад и све оно што им припада по Колективном уговору и сви су у радном односу на неодређено вријеме.

СВИ СУ ДИРЕКТОРИ

Сања Јунгић додаје да је фирма организована као акционарско привредно друштво у којем је уведен ротирајући принцип тако да се сваке године за директора поставља један од петорице сувласника како би му се пружила шанса да покаже своје менаџерске способности.

Фирму је током предизборне кампање посјетио и предсједника РС Милорад Додик и како кажу, одао им признање за храбро преузимање словеначке фирме и изјавио да би ово требао да буде примјер како домаћи привредници могу допринијети развоју локалне заједнице у односу на странце који само гледају како да извуку профит.0 КОМЕНТАРА

 1. Ево,брикети, рециклажа, у ЕУ скоро 2/3 сировине је рециклажа, дрво, жељезо,биомаса, пластика…..

  Људи то раде деценијама, ми то хоћемо, будале мисле да је екологија чишћење папирића иза кретена који бацају на све стране.

  Од украдене шуме у вриједности од преко 5 милијарди марака за 25 година могло се зарадити милијарда од тзв.анфала и пилоте-струготине рециклажом у пелете и брикете.

  Сад да можемо произвести брикета и пелета у вриједности 2 милијарде еура све би за два мјесеца продали баш у ЕУ, прописи, еколошки Закони због зелених на власти, здрав живот, висок стандард и висок критериј становника.

  Све је то код нас деценијама паљено, бацано у вртаче и сатруло.

  Виле, кафићи, хотели, станови по мору Београду, Новом Саду, ачење, курчење, сељаклук, све су то одлике нове класе, нових БИЗМИСМЕНА- шумокрадица, или нус производи нашег капитализма.

  Честитам овим добрим и вриједним људима, ето доказа да се може ако има памети и ако је руководство хумано.

  Њих тамо ради 45 и имају плате, пензијско, плаћају порезе, амортизацију и опстају.

  У другим фабрикама истог капацитета гдје је један власник, бивши и садашњи шумокрадица ради упола мање радника, имају мање плате од ових и често су непријављени.

  Замислите колико кулаци зарађују.

  Правна и праведна држава, одрживи развој са максималном социјалном правдом као нормалном појавом, а не наметнутом обавезом, то је толико једноставно постићи за најдаље осам година ако то хоће да ураде са нама Додик, Босић и остали.

  Човјек се рађа добар, зло друштво га прави злим, подмуклим, похлепним и нехуманим, ЗОРА ће такве преваспитати као Чворовића овдје.

  Ево један примјер, ЗОРА ће да увеже кластере дрвне индустрије, да удружи приватне фабрике у велику производњу, али кластере гдје ће минимум 51% бити власништво државе и радника са правом златне дионице.

  Кад од садашњих фабриканата, бивших и садашњих шумокрадица буде народна шума, кад буду њихова шумска газдинства,стручњаци, инспектори, машине, опрема онда нека рачунају да ће бити власници и шума.

  Значи никад.

  Ево Шумско газдинство Пале нема за плате и доприносе, о амортизацији да не говоримо,украдено је шуме да је општини и држави у буџет требало лећи око 3оо милиона пореза за 25 година тог злочина.

  Данас се сијече-краде шуме на јАХОРИНИ и Романији толико да сваки радник може имати 10.000 марака плату и да држави и општини остане бар три пута толико.

  Замислите сад цијелу Српску и сва газдинства, не треба ту више партијска припадност, него писмен директор са мудима и специјалцима док се не успостави ред за сва времена, значи директор шума и газдинстава какав мора бити наш кад преузмемо одговорност.

  Никад више неће народна шума бити приватна,никад више неће од шуме појединац бити богатији, него читаво газдинство једне општине.

  Данас их имамо по неколико у свакој општини гдје је било шуме.

  Народно је народно ма шта ко на ово рекао, шума је ПРИРОДНИ РЕСУРС, власник, народ-држава, ми смо партија која хоће да контролисано користи ПРИРОДНЕ РЕСУРСЕ ЗА ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, ОДНОСНО ЗАПОШЉАВАЊЕ, БЕСПЛАТНО ШКОЛСТВО И ЗДРАВСТВО И ЗА ДО САДА У ИСТОРИЈИ НЕЗАПАМЋЕНА УЛАГАЊА У СПОРТ И КУЛТУРУ.

  Да ће дрвопрерађивачи зарађивати много више од радника јер су уложили осим свог рада и средства, хоће, али само тако могу користити народну сировину.

  Значи, или се удружуј у акционарско друштво што је опет капитализам, додуше полудириговани,даима и народ и држава, па и ти кулаче, или си завршио да дрвном индустријом.

  Нека нас назову комунистима тако ће бити, исто то слиједи за пољопривреду јер хоћемо да произведемо хране за најмање три године унапријед за све становнике, због климатских промјена и климавих свјетских односа, нека има за не дај Боже.

  Ево још нешто од ЗОРЕ.

  Ако идућу зиму било која кућа у Српској дочека без огрева и зимнице, ако од Ђурђева дана иједан становник Српске буде гладан, ако иједан кредиташ, или жирант буде избачен из стана-куће, или се убије, лично ћу за то оптужити владу.

  Изгледа да ни власт, ни САВЕЗ за промјене на локалу(примјер Пале) не виде колико је народ гладан и каква се неправда дешава пред њиховим очима.

  Слушам начелника општине на његовој ОСМ телевизији како је живот у Палама скоро па бајка,има двије кривичне пријаве, што је дозволио да отрују народ и за грађевинску мафију,

  Управљају са њим као са мајмуном БИЗМИСМЕНИ који су на све лоповске начине дошле до десетина и стотина милиона марака имовине.

  Исто тако власти причају да је добро.

  Казниће их за ово добро народа задњих 20 година Бог, али док он не сиђе,ЗОРА са народом хоће сигурно хоће ако нас не чују и неразумију.

  Наравно да ћемо помоћи и влади и локалним властима ако крену искрено да нам бар народ не буде гладан, го, бос, без огрева и крова над главом.

  Срамотно је да људи имају стотине милиона марака стечених пљачком и утајом пореза,да се краде сваке године само у Српској преко милијарде марака пореза.

  Зар је проблем да се сакупи јебених 50-100 милиона марака за угрожене.

  Ја би то да сам Цвијановићка сакупио од наших кулака- добротвора за седам дана, са тим што то не би било 50, него 100 и више милиона за сваки случај.

  Јебем ја капитализам у коме нема душе као што је наш, у Норвешкој свака част.

  Зато и хоћемо да изградимо Срксу по привреди као алпске земље, а по социјалној правди као скандинавске земље, најгоре што је то толико једноставно ако се хоће, или смије од странаца.

 2. Фирму је током предизборне кампање посјетио и предсједника РС Милорад Додик и како кажу, одао им признање за храбро преузимање словеначке фирме и изјавио да би ово требао да буде примјер како домаћи привредници могу допринијети развоју локалне заједнице у односу на странце који само гледају како да извуку профит.
  ————————

  Који треба бити карактер и лицемјер па ово изјавити, а каже се председник.
  Па који си ти намјештај у овој држави, зашто си ти задужен????

  „Са свих 40 радника, који раде у три смјене“…па могли сте изјавити и колико зарађују ти што раде у три смене…нисте украли, што се бојите…;)

 3. Свака част тим људима и желио бих да остваре успјех, а ово додиково брљављење, након свих његових промашаја је за но комент, потпуно непотребно убачено у контекст овог што се десило у тој фирми.

  Додик би имао показати примјер, како је он ојадио своје раднике „државних јавних предузећа“ типа Тесла, Нова Романија итд. гдје се радници не смију ни поздравити међусобно а да не буду оптужени за „саботажу“, а камоли да се самоорганизују и откупе фирму од лоповског режима!

 4. харперу,

  може ли из твојих уста изаћи икад нешто похвално за твог суграђанина.

  Ваљда свака част Никола за приједлог рјешавања дрвне индустрије,видјећеш да ће и Нова Романија и Теслић бити профитабилни, да ће бити дио система јавно-приватног партнерства
  – паонда хвала комшија нпр.за приједлог око кредиташа и жираната које су ојадили спрега политике и банкара и због којих гована данас пати око 200.000 наших суграђана
  -свака част за приједлог око хране и солидарности, свака част…..

  Јеси ти прочитао коментар?

  екс,

  нема тајне у правној држави,пореска управа и инспекција морају знати како је фирма пословала, да ли је платила доприносе, да ли су јој пријављени сви радници као што су код радничке фабрике у Србцу, наравно да знају колико је остало новца и сувласницима.

  Они знају, али не смију по Закону то објављивати ако је фирма поштено радила, ако није,онда им је дужност поднијети пријаву Тужилаштву.

 5. ribar,

  Ниси баш у свему у праву, похвалио сам ја тебе много пута, рецимо потписао сам и ту петицију за одбрану Сутјеске, немој мислити да се тако нешто као додворавао као што ти имаш обичај овим накарадним властима, ја подржавам све што има позитиван основ, намјеру и циљ!

  Исто тако сам неколико пута тражио да се изјасниш о излетишту Брус, који некако обилазиш у широком луку, због СДС-овог успјеха на том пројекту наравно! Нема разлога опет да ме трпаш у СДС формацију, ја сам соло играч, јер једино је тако могуће све реално и рационално просудити, да ти нико не сервира или недао Бог кроји памет! Тако и ти, можеш се ти тргнути од ових фингираних нашминканих „трећеблоковаца“ који у истину и не постоје, већ служе само да распрше притисак огорчене јавности на ову ужасно кактастрофалну власт! Кад год је јавност притисла до краја ову лоповску СНСД-овску власт, они су лансирали те дронове „трећегблока“ да скрену тему на други смјер, тако је било и са Шукалом и афером папак, тако сад и око ЗЈРМ, то је најгора полторнска врста људи, провидни су ко чаша, а у себи ништа људско не садрже. Клони се тих и таквих, нису они твој ниво и немој се ни ти на њихов ниво спуштати!

 6. Подржавати опозицију против овако криминалне власти је сасвим оправдано, а не значи припадати њиховим редовима, већ сврставати се у борбу против Режима!

  Глуп си ти за такве ствари, ако си ти партијски ограничен и усмјерен, не значи да је твој противник истоветно у другом табору.
  СДС је направио помак, гдје је успио помјерити те лојаве СНСД-овце (БХ власти) и ја то подржавам, али далеко је то још од потпуног успјеха! За коначан тријумф над режимском империјом потребно је још више збити редове између нас независних соло играча, јер не вриједи сједити под дрветом па чекати да оно само падне!

 7. Ја ниједном нисам споменуо ни СДС,ни СНСД.

  Јеботе,данас си посебно креативан,ратови звезда,ово-оно,империја,режим.Где вас проналазе?
  Па,сад…тешко да је СДС нешто посебно урадио,осим што их је Бакир одабрао.Ал’де,ако је то корак…

Оставите одговор