Само ви глупани попуштајте: Хан каже да предаја Косова није доста за ЕУ

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је да рјешење у вези са Косовом и Метохијом није једини предуслов на путу Србије ка ЕУ.

понедељак, 22 октобра, 2018 / 10:33

"Изгледа да многи, укључујући и политичаре, имају утисак да је рјешење у вези с Косовом једини предуслов на путу Србије ка ЕУ. То није случај. Спровођење реформи у области владавине права, основних права и доброг управљања остаје у сржи процеса проширења", рекао је Хан.

На питање какве су шансе Србије да постане члан ЕУ до 2025. године, Хан је за "Вечерње новости" подсјетио да је предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер у више наврата јасно ставио до знања да ниједна нова држава чланица не може да приступи ЕУ без рјешавања отворених билатералних питања.

Он је додао да за Србију то значи да је потребно да закључи и трајно примијени правно обавезујући споразум са Приштином.

Хан није одговорио на питање када очекује коначан договор Београда и Приштине, нити на питање о евентуалној промјени граница, наводећи да ЕУ не спекулише о могућим елементима коначног правно обавезујућег споразума.

Истакао је, ипак, да ЕУ у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине, а да коначан договор подразумијева изводљиво, одрживо и реално рјешење у складу са међународним правом и правним насљеђем ЕУ.

"Било који споразум мора да буде специфичан и кројен по мјери, да не ствара преседан и да доприноси регионалној стабилности и путу региона у ЕУ", рекао је Хан.

Према његовим ријечима, то што ЕУ мора да буде јача и чвршћа прије него што буде могла да се прошири ни на који начин не угрожава рад са земљама кандидатима на њиховој спремности да постану чланице.2 КОМЕНТАРА