Само напријед: Шемсудин и данас о измишљању домаће (топле) воде

Након што је јуче у Бихаћу указао на ненормалност увоза флаширане воде поред толико потенцијала у свом дворишту, Шемсудин наставља кампању за домаће произвођаче дихидрогендвооксида. То вриједи поздравити.

петак, 15 септембра, 2017 / 14:08

Федерални министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Шемсудин Дедић, заједно са премијером Унско-санског кантона Хусеином Рошићем, министром пољопривреде УСК Драганом Полиманцем и директором Агенције за водно подручје ријеке Саве Сејадом Делићем, посјетили су данас Бихаћку пивовару, гдје су разговарали са власником Адемом Ибрахимпашићем и директором Едином Ибрахимпашићем.

"Желимо на терену да се упознамо са проблемима произвођача воде у Босни и Херцеговини и да чујемо њихове примједбе и савјете. Они најбоље знају како федералне и кантоналне институције могу подстаћи развој ове гране привреде и која им је врста подршке најпотребнија", истакао је министар Дедић.

Посјета је одржана у склопу 15. сајма екологије – ЕКОБИС 2017, који је отворен јучер у Бихаћу, стављајући у центар пажње управо домаћу питку воду. "Ове године смо на заједничком штанду окупили чак 15 произвођача из цијеле Босне и Херцеговине. Сви посјетиоци сајма могли су се лично увјерити у наш велики потенцијал кад је у питању флаширање воде. Нажалост, још увијек пијемо претежно увозне воде. На тај начин, умјесто наше привреде, подржавамо привреду других држава. Доприносимо отварању нових радних мјеста у иностранству, пунимо туђе пензионе фондове. Другим ријечима, дајемо наш новац другима, умјесто да га инвестирамо у властиту земљу", рекао је Дедић.

Власник Бихаћке пивоваре Адем Ибрахимпашић сложио се да је вода изузетно битан ресурс који морамо искористити за економски напредак. "Опћа добра требају бити стављена у функцију развоја и запошљавања. Концесиона накнада не смије ићи у потрошњу него мора бити инвестирана у развој", изјавио је Ибрахимпашић, те је представио неколико начина како федерална и кантонална влада могу унаприједити постојеће законе и прописе.

Приликом посјете, министар Дедић је обишао погон за пуњење природне изворске воде Липа, једног од водећих брендова Бихаћке пивоваре.