Само код нас: У Њемачкој јавашлук – све више фалсификованих потврда о вакцинацији

Њемачка канцеларија за борбу против криминала упозорила је данас на појаву све већег броја фалсификованих потврда о вакцинацији против вируса корона и на безбједносне недостатке тих докумената.

субота, 29 маја, 2021 / 16:36

Потпуно вакцинисане особе већ неколико седмица олакшано улазе у земљу и одлазе фризеру или у кафиће и ресторане.

"У Њемачкој су се појавиле фалсификоване потврде о вакцинацији, а само у Баварској је забиљежено неколико десетина случајева", саопштено је из ове канцеларије.

Страхују да би се број таквих потврда могао повећати ступањем на снагу олакшица за особе које су вакцинисане.

"Очекује се да ће на основу законских олакшица за вакцинисане порасти потражња за фалсификованим потврдама о вакцинацији", наводи се у саопштењу.

Државно тужилаштво у Минхену саопштило је да се преко разних интернет платформи, попут Телеграма, могу релативно лако набавити ове потврде.

"Цијене потврда о вакцинацији против вируса корона крећу се од високих двознаменкастих до ниских трознаменкастих износа у еврима", наводе из тужилаштва.

Према истраживањима јавног сервиса АРД, број чланова група на апликацији Телеграм преко којих се траже и нуде фалсификоване потврде вишеструко се повећао посљедњих седмица.

Портпарол државног тужилаштва појашњава да је фалсификовање комплетних књижица о вакцинацији или потврда релативно лако.

Посао фалсификаторима олакшавају и они који фотографије потврда о вакцинацији шире преко друштвених мрежа и тиме откривају серијске бројеве вакцина који се затим користе на фалсификованим документима.