Само кеш: Ворен Бафет скупио 122 милијарде долара

Компанија Беркшајр Хатавеј америчког богаташа, инвеститора и филантропа Ворена Бафета прикупила је до краја јула рекордних 122 милијарде долара у готовини.

уторак, 6 августа, 2019 / 14:54

То је успио кроз куповину више обвезница него што је продао, смањио њихов откуп, али и уздржавања од великих аквизиција.

Бафет, богаташки гуру који је добио надимак Чудо из Омахе, није посрнуо за америчком берзом, већ напротив, његов конгломерат продао је милијарду долара више залиха него што је купио у посљедњем кварталу, а што је уједно значило и највећу нето продају од краја 2017. године, преноси Блумберг.

Компанија је такође откупила дионице вриједности од 400 милиона долара, што је пад од 1,7 милијарди у прва три мјесеца.

Новчана гомила Беркшајр Хатавеј набујала је у недостатку великих аквизиција већ годинама.

"Надамо се да ћемо већи дио наше вишка ликвидности пребацити у предузећа која ће Беркшајр трајно посједовати", написао је Бафет у свом посљедњем писму дионичара.

Остварена је и полугодишња добит од близу милијарду долара, док је само квартални добитак скочила 17 одсто на 14,1 милијарде долара.

Компанија је прошле године повећала удио у компанији Аппле, који је крајем прошлог тромјесеча вриједио више од 50 милијарди долара.

Недавно је повећао удио и у Банк ов Америка, и то за шест одсто на 950 милиона дионица, које тренутно вриједе око 28 милијарди долара.

Бафетова компанија је пристала да уложи и 10 милијарди долара повлашћеног капитала у Оцидентал Петролеум, како би помогла финансирање преузимања нафтне групе од Анадарко Петролеума.