Само четвртину хране производимо сами

БАЊА ЛУКА – БиХ домаћом производњом задовољава тек четвртину својих потреба за храном док све остало увози, на што се годишње троши између 500 милиона и милијарду марака, подаци су Удружења за економски развој „Нерда“ из Зворника. Само на увоз флаширане воде из БиХ годишње оде 100 милиона КМ, иако је ово земља природе и […]

четвртак, март 10, 2011 / 09:08

БАЊА ЛУКА – БиХ домаћом производњом задовољава тек четвртину својих потреба за храном док све остало увози, на што се годишње троши између 500 милиона и милијарду марака, подаци су Удружења за економски развој „Нерда“ из Зворника.

Само на увоз флаширане воде из БиХ годишње оде 100 милиона КМ, иако је ово земља природе и здравих ресурса, а посједује и низ производа којима може бити веома конкурентна, као што је млијеко, производња меса, воће и поврће, наводе "Независне новине".

Предсједник Комисије за заштиту домаће производње БиХ Стојан Маринковић упозорава да ће се пољопривредици наћи на кољенима уколико се нешто брзо не предузме да се заштити домаћа производња.

"Наравно да БиХ производњом хране задовољава тек четвртину потреба, иако имамо природне ресурсе за комплетну пољопривредну производњу, зато што никог није брига што домаћи производи прпадају", рекао је Маринковић.

Он је навео да је најевидентнији прекомјерни увоз меса и месних прерађевина сумњивог квалитета и то из Аргентине и Бразила који у БиХ стижу преко Црне Горе и Македоније.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *