Самит америчких држава: Куба опет члан

ТЕГУКИГАЛПА – На самиту Организације америчких држава (ОАД) у Хондурасу поништена је одлука, којом је Куба 1962. године искључена из те групације. Ова одлука усвојена огромном већином гласова. Аналитичари наводе да је тако послије више од 47 година, постигнута сагласност о укидању најспорније одлуке у историји те панамеричке организације. На врхунцу хладног рата, на захтјев […]

четвртак, јун 4, 2009 / 09:25

ТЕГУКИГАЛПА – На самиту Организације америчких држава (ОАД) у Хондурасу поништена је одлука, којом је Куба 1962. године искључена из те групације.

Ова одлука усвојена огромном већином гласова.

Аналитичари наводе да је тако послије више од 47 година, постигнута сагласност о укидању најспорније одлуке у историји те панамеричке организације.

На врхунцу хладног рата, на захтјев САД, Куба је избачена из ОАД.

Критичари те одлуке, међу којима је најгласнији предсједник Венецуеле Уго Чавес, стално су је истицали као примјер превласти САД у организацији која окупља земље Сјеверне и Јужне Америке.

После вишемјесечног лобирања латиноамеричких земаља и захваљујући чињеници да су у Бијелу кућу уселио нови предсједник, постигнут је компромис.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *