19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Шамачки радници протестом траже плате и посао

Радници АД "Будућност" из Шамца, који нису потписали уговор о преласку у Дрвопрерађивачко предузеће "Нова форма", организовали су јутрос мирне протесте испред капије фирме, незадовољни стањем у којем су се нашли. Након што су двије фирме раскинуле уговор, половина од 187 радника "Будућности" прешла је у "Нову форму", док је други дио незадовољан и неће […]

понедељак, 12 септембра, 2011 / 16:52

Радници АД "Будућност" из Шамца, који нису потписали уговор о преласку у Дрвопрерађивачко предузеће "Нова форма", организовали су јутрос мирне протесте испред капије фирме, незадовољни стањем у којем су се нашли.

Након што су двије фирме раскинуле уговор, половина од 187 радника "Будућности" прешла је у "Нову форму", док је други дио незадовољан и неће да потпише уговор.

Незадовољни радници, сви из материјалне производње, траже да се сви они који су радили у АД "Будућност" врате на посао, без прекида радног стажа и на неодређено вријеме, да сва права синдиката остварена до регистрације наслиједе и да послодавац поштује пријашњи договор о исплати плата материјалној производњи у току једног мјесеца.

Предсједник Синдиката АД "Будућност" Милан Пупчевић каже да су се радници окупили испред капије незадовољни, јер пет мјесеци нису примили плату.

"Очекујемо да се постигне споразум да нам се дају плате и рад на неодређено вријеме, односно да се вратимо у `Будућност`", каже Пупчевић.

Директор и власник "Нове форме" Маријан Мишић, који је уједно и власник 54 одсто акција АД "Будућност" каже да је уговор између ове двије фирме био сталан.

"Тај уговор је у неком смислу спас за обје фирме, а то значи да АД `Будућност` која је остала као једно од ријетких акционарских друштава активно и живо, а `Нова форма` у тим условима се дигла у значајно предузеће дрвопрераде у РС. Један од уговора је прекинут, а други ће, највјероватније, бити настављен, али ће дефинисати интересе за оба предузећа", каже Мишић.

Мишић наглашава да су раскидом уговора радници имали могућност да се врате, али се нису пријавили и остали су без посла. Он каже да покушавају да организују посао и без тих радника. Он је истакао да се радницима дугује три или чертири лична дохотка, док радници тврде другачије.

Општинске власти настоје да помогну рјешању овог проблема.Оставите одговор