Шамац: Минић се нада да ће из бушотина потећи нафта

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је данас да је општина Шамац од првог момента активно укључена у прве истраживачке бушотине на подручју Обудовца и да би за општину и становништво Шамца било веома значајно ако би кренула експлоатација сирове нафте. Минић је напоменуо да је прије годину упознат о првим налазима на локалитету Обудовца. […]

уторак, фебруар 24, 2015 / 15:45

Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је данас да је општина Шамац од првог момента активно укључена у прве истраживачке бушотине на подручју Обудовца и да би за општину и становништво Шамца било веома значајно ако би кренула експлоатација сирове нафте.

Минић је напоменуо да је прије годину упознат о првим налазима на локалитету Обудовца.

“Након тога били смо обавијештени од директора компаније `Јадран-Нафтагас` да ће се кренути у још једну истраживачку бушотину, такозвано бочно бушење и да ће након тога дати податке да ли је ријеч о економски исплативој бушотини која би подразумијевала експлатацију сирове нафте и одвоз до прерађивачких капацитета”, рекао је Минић новинарима.

Он је истакао да би за грађане општине Шамац то било веома значајно и да су се већ распитали колико од експлатације природног богатства иде општини.

Минић је додао да би се тај дио средстава намјенски користио за развој неразвијеног дијела општине.

“Уколико ово буде у овим капацитетима о којима се прича, речено нам је да ће заједно са фирмом `Шел`, која ради на подручју Федерције БиХ, истраживање кренути у Брвник у једну бушотину, која се налази на граници ентитетске линије, и још неколико бушотина на овом подручју”, рекао је Минић.

Он је додао да би то значило већи број запослених људи на подручју општине Шамац, експлоатацију природног богатства, редовна примања у буџету по том основу и бољу будућност за Шамац.

У Обудовцу код Шамца 30. маја 2013. године отворена је прва истраживачка бушотина, која је дио стратешког пројекта истраживања нафте у Републици Српској у који улаже “Јадран-Нафтагас”, заједничко предузеће Нафтне индустрије Србије /НИС/ и руске компаније “Њефтгазинкор”.Оставите одговор