Шамац: Кренула је берба бундеве голице

На парцелама Земљорадничке задруге "Био Жандарк" у Шамцу данас је почела вршидба бундеве голице, која се при пут производи на подручју Посавине, а из чијег сјемена ће бити цијеђено уље које има љековита својства. Производњу тикве уљарице на десет хектара организовале су ова шамачка задруга и "Еко фарминг" из Љељенче, а након вршидбе сјеме ће […]

четвртак, 13 октобра, 2011 / 18:03

На парцелама Земљорадничке задруге "Био Жандарк" у Шамцу данас је почела вршидба бундеве голице, која се при пут производи на подручју Посавине, а из чијег сјемена ће бити цијеђено уље које има љековита својства.

Производњу тикве уљарице на десет хектара организовале су ова шамачка задруга и "Еко фарминг" из Љељенче, а након вршидбе сјеме ће бити превезено у сушару.

Директор "Био Жандарка" Илија Николић рекао је да је релативно задовољан досадашњим приносом, с обзиром да је протекли период био изузетно сушан, а за сљедећу годину најавио је производњу бундеве голице на већим површинама, "јер постоји велики број заинтересованих".

"И ми смо нови у свему овоме. Знали смо како се то производи, али док се то практично не провјери нисмо хтјели да идемо у већу производњу. Имамо у плану набавку пресе за хладно цијеђење уља, како би заокружили цијелу производњу и имали готов производ уља бундеве голице", додао је Николић.

Највећи дио сјеменки бундеве голице ове године биће пласиран у Словенију и Аустрију, а дио ће отићи у задругу "Агро Јапра" у Доњим Агићима, која има пресу за хладно цијеђење уља.

"Био Жандрак" задруга основана је крајем 2007. године, а у систему је норвешке организације "Јарен" која има девет задруга на нивоу БиХ, а кровна је задруга "Агро Неретва" из Мостара.

Шамачка задруга "Био Жандарк", која има 84 члана и двије пољопривредне апотеке, планира да до краја године реализује и пројекат обнове корпарске производње у Посавини.

Пројекат би обухватио општине Шамац, Домаљевац и Орашје, а подржавао би га Министарство за избјегла и расељена лица из Федерације БиХ.0 КОМЕНТАРА