Салман Ружди и проблеми са Фејсбуком

Свјетски познати писац Салман Ружди, аутор бестселера „Дјеца поноћи“, добро се намучио како би могао да се региструје на фејсбуку под именом с којим се прославио. Како преноси ББЦ, спор је настао када је Ружди тражио да користи своје средње име, Салман, по којем је познат широм свијета, умјесто Ахмед које је његово прво име. […]

среда, новембар 16, 2011 / 07:28

Свјетски познати писац Салман Ружди, аутор бестселера „Дјеца поноћи“, добро се намучио како би могао да се региструје на фејсбуку под именом с којим се прославио.

Како преноси ББЦ, спор је настао када је Ружди тражио да користи своје средње име, Салман, по којем је познат широм свијета, умјесто Ахмед које је његово прво име.

Његово пуно име, које готово никада не користи, је Ахмед Салман Ружди.

Познат по стриктном правилнику, посебно када је ријеч о идентитету корисника, Фејсбук је инсистирао да се региструје као Ахмед Ружди, а када је писац одбио да то учини, популарни друштвени сајт му је протеклог викенда једноставно избрисао профил.

У Фејсбуку су, наиме, сумњали да неко покушава да се лажно представи Руждијевим именом.

У почетку Фејсбук није одговарао на захтјеве писца да се профил поновно активира већ је реаговао тек када је Ружди на Tвитеру објавио да је фрустриран целим случајем.

"Прије два дана Фејсбук је избрисао моју страницу наводећи да не вјерују да сам то ја. Морао сам да пошаљем фотографију из пасоша како би им доказао свој идентитет. Потом су ми рекли да морам да користим име Ахмед с којим се никада не служим. На крају су реактивирали мој рачун под именом Ахмед Ружди иако ме цијели свијет познаје као Салмана. Кретени! Марк Цукерберг? Да ли ме чујеш?", написао је Ружди на Tвитеру.

Убрзо након тога, фејсбук је вратио Руждијев профил и послао му званично извињење.

"Побједа! Фејсбук се предао! Поново сам Салман Ружди. Сада се осјећам много боље. Није забавно имати кризу идентитета у мојим годинама. Хвала Tвитеру!", објавио је 64-годишњи писац, познат као Салман Руждие на Tвитеру.

Овај инцидент баца свјетло на једну важну чињеницу која се тиче правилника Фејсбука. Наиме, могуће је регистровати се под било којим именом, али уколико у Фејсбуку открију име које вам пише на документима, бићете приморани да користити то име или да се одјавите. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *