Шаљи даље, не враћај: Аустријска политика, све више као угарска

Аустрија неће дозволити улазак у земљу мигрантима који намјеравају да прођу кроз Њемачку, умјесто да затраже азил у тој земљи, изјавила је данас министар унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер у радијском интервјуу. Њемачка је почела да враћа све више миграната са својих граница са Аустријом, а сваког дана шаље по неколико стотина људи назад у ту […]

петак, 15 јануара, 2016 / 12:09

Аустрија неће дозволити улазак у земљу мигрантима који намјеравају да прођу кроз Њемачку, умјесто да затраже азил у тој земљи, изјавила је данас министар унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер у радијском интервјуу.

Њемачка је почела да враћа све више миграната са својих граница са Аустријом, а сваког дана шаље по неколико стотина људи назад у ту земљу, објавила је раније аустријска полиција.

Стотине хиљада миграната прошле су кроз Аустрију према Њемачкој од септембра, када су ове двије земље отвориле границе за талас људи који бјеже од рата и сиромаштва на Блиском истоку, у Авганистану и на другим мјестима.

Само око 90.000 људи затражило је Азил у Аустрији прошле године, али постоји страх да ће велики број миграната у пролазу допринијети расту популарности ултрадеснице.

Министри из Социјал-демократске странке и њихови мањи коалициони партнери из Аустријске народне странке кажу да се мора учинити више на смањењу броја људи који долазе у земљу, али нису сагласни о томе како да се то постигне.

"Садашња ситуација на њемачко-аустријској граници је таква да ће бити пропуштени само они који желе азил у Њемачкој, а они који желе да путују даље биће враћени назад", рекла је Микл-Лајтнерова аустријском радију ОРФ.

Она је додала да ће мигранти бити заустављани на јужној граници Аустрије од краја сљедеће седмице.  Оставите одговор