Салех: Ако одем власт предајем армији

Јеменски предсједник Али Абдулах Салех рекао је данас да ће, уколико испуни захтјев опозиције и оде са власти, контролу над земљом предати армији. "Спремни смо на жртвовања за земљу. Али, ви ћете увијек бити ту, чак и када ми одемо са власти", рекао је Салех лојалним војницима, преноси јеменска новинска агенција "Саба". Новинска агенција наводи […]

субота, 19 новембра, 2011 / 20:55

Јеменски предсједник Али Абдулах Салех рекао је данас да ће, уколико испуни захтјев опозиције и оде са власти, контролу над земљом предати армији.

"Спремни смо на жртвовања за земљу. Али, ви ћете увијек бити ту, чак и када ми одемо са власти", рекао је Салех лојалним војницима, преноси јеменска новинска агенција "Саба".

Новинска агенција наводи да је Салех коментаре изнио током посјете Републичке гарде, елитне војне јединице на чијем је челу његов син Ахмед.

Салех, који је на власти у Јемену од 1978. године, налази се под све већим притиском домаће и међународне јавности да поднесе оставку у складу са планом Савјета за заливску сарадњу.

Он је поздравио план, али га још није званично прихватио.

Салехови коментари долазе и пред одржавање састанка Савјета безбједности УН 21. новембра о његовом одбијању да оде са власти према плану у замијену за имунитет од кривичног гоњења.

Савјет безбједности усвојио је једногласно 21. октобра Резолуцију 2014 у којој су осуђени напади Салехових снага на демонстранте и упућена је снажна подршка плану Савјета за сарадњу у Заливу према којем он треба да оде са власти након 33 године.

Од почетка немира у Јемену крајем јануара погинуло је неколико стотина антивладиних демонстраната. Салехове снаге убиле су најмање 94 лица а раниле су 800, углавном у Сани и Таезу.Оставите одговор