Салют-7 (Саљут-7)

Након специјалноефекатски изванредног и врло убједљивог, реалног филма "Вријеме првих", који подсјећа на прилике прве "свемирске шетње" човјека (Алексеја Леонова) у космосу, стиже још један свемирски спектакл.

субота, 16 септембра, 2017 / 09:19

У документарном филму агенције Роскосмос "Битва за Салют – История подвига", космонаут Виктор Савиных говори да је њихов долазак на оштећену орбиталну станицу СССР-а био призор из детективских филмова. "Као сиже блокбастера", каже он.

Ова оцјена је на концу добила и своје отјелотворење. Пред нама је за сада трејлер новог филма о свемирским збитијима из прошлог вијека.

Наиме, многи мисле да је Мир била прва и једина орбитална станица. Међутим, након лансирања прве орбиталне станице Салют-7, 1982. године, станица је нагло престала да ради. Изгубила је своју путању око земље и постојала је опасност да падне у руке непријатељима СССР.

Два француска космонаута, које су Руси ширећи братство међу народима повели са собом и показали им како изгледа прва орбитална станица у историји човјечанства, сада су позвани као астронаути. Чланови су посаде америчког спејсшатла Дискавери, у намјери да помогну Американцима да нефукционалну и напуштену свемирску станицу буквално натоваре на далеко већи шатл, и однесу са свим њеним хладноратовским тајнама у САД.

Да би то спријечили, Руси прије њих лансирају Союз Т-13, редовни космички брод на чијој платформи људи и данас иду у свемир, али два пилота пред собом имају додатни сет команди, којим ручно маневришу и успјевају немогуће – да се споје са замрлом станицом.

Ускоро је станица поново прорадила и успјешно то чинила све до замјене новом орбиталном станицом Мир, чији насљедник је данашња Међународна свемирска станица, на коју искључиво Роскосмос довози људе и технику још од 2008. године.

Амерички спејсшатл програм и поред свих пропагандних лажи и претјеривања којима су САД склоне без и мало блама, трајно је приземљен, усљед неколико катастрофа које су однијеле и људске животе и начиниле материјалну штету. Но, и поред свих данашњих криза у Украјини и Сирији, амерички астронаути сједе као путници у руским свемирским бродовима, који их сигурно воде у мрачни и хладни свемир.Оставите одговор