Сахрана Спартанца Вохе

Данас црна боја на тробојци Доњецке Народне Републике није означавала угаљ, него црни флор за Владимира Артјомовича Жогу, команданта батаљона Спарта. Двоструког народног хероја.

понедељак, 7 марта, 2022 / 20:14

По програму филхармоније у Доњецку, за данашњи дан планиран је концерт џез стандарда, као и концерт мушког хора који обећава љубав у сусрет осмом марту. Но, програм је промијењен, те је репертоар прелијепљен јавним позивом на заштиту отаџбине.

Иста је слика и пред Опером Донбаса, гдје данас такође нијесу одржани концерти опере или балета, већ комеморација за команданта извиђачког и противтенковског батаљона Спарта, погинулог са непуних 29. година. Постхумно је проглашен за хероја Доњецке Народне Републике. Указом Владимира Путина је одликован и титулом хероја Руске Федерације.

Владимир Артјомович Жога (позивно кодно име: Воха) прогнан је из Славјанска, града у ДНР, који је још увијек под контролом режима у Кијеву. Са мјеста начелника штаба, на челу јединице је замјенио Арсена Сергејевича Павлова, познатијег као Моторола. Такође хероја ДНР. Такође погинулог у Доњецку 2016. године.

Од 2014. године, до почетка овогодишње специјалне војне операције због заштите цивила, у Донбасу је погинуло преко 14.000 људи. Игор Конашенков, гласноговорник Министарства одбране Русије, објавио је да је од почетка ратних операција 24. фебруара до 02. марта.2022. године, погинуло 498, док 1597 руских војника рањено. Тај списак, нажалост, нити је у потпуности тачан, јер не укључује борце народних милиција ДНР и ЛНР. Што је најбитније, због наставка ратних дејстава, није коначан.

Породица, пријатељи, саборци, поштоваоци, прво су присуствовали комеморацији у згради опере, а затим су главном улицом у Доњецку, улицом Артјома, у дугој поворци прошли до бившег Министарства угља Украјине, а данас Народне скупштине ДНР.

Ту су команданта скинули са лафета хаубице која је заробљена фебруару 2015. године за вријеме битке у Дебаљцеву, те је спровод настављен до гробља у аутомобилској колони, која је слиједила ковчег.

Непуних пола сата након великог мимохода организованог по снијегу, над Доњецком се опет појавило сунце. Без обзира што се данас читав дан у Доњецку чула непрекидна артиљеријска паљба, саобраћај је поново успостављен кроз главну градску улицу, а родитељи су дјецу извели у паркове.

У оваквим околностима, фраза "Живот иде даље" најобичнија је изјавна реченица.