Сага о куповини зграде за УИО у Бањој Луци се наставља – Бореновић тврди да је само продужен рок

"Пљачкашка игра властодржаца се наставља и добија нови облик, у покушају да се из буџета привилегованој фирми уплати скоро 100 милиона КМ за куповину зграде Управе за индиректно опорезивање. Умјесто да Савјет министара у року 7 дана, колики је рок који им је дао Представнички дом на основу наше иницијативе, донесе одлуку којом налаже Управи за индиректно опорезивање да поништи поступак јавне набавке, заправо је продужен рок за понуду до краја септембра", рекао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ.

петак, 2 јула, 2021 / 10:00

Бореновић каже да је ово игра у којој Савјет министара пребацује одговорност на Управни одбор УИО, иако одбор директно одговара Савјету министара:

"Евентуалним другим понуђачима, који би се могли уклопити у одобрена средства од 37,9 милиона КМ за куповину или изградњу зграде, продужена понуда ништа не значи, јер тражене услове испуњава само та једна фирма, којој су спремни исплатити 61 милион КМ више од постојећих средстава. Ово је само куповина времена да се обезбиједе додатни новац да би у џеп човјека – "кума” блиског владајућој структури, убацили скоро 100 милиона КМ народног новца", каже Бореновић.

Он каже да се власт иде из задужења у задужење да одржи систем, али да умјесто за потребе грађана, бирају да огромне количине новца упумпају у тајкунске џепове:

"Три милиона вакцина смо могли купити за тај новац и завршити имунизацију грађана и у Републици Српској и у ФБиХ. То је само један од примјера. Иако одговорност за непоступање по иницијативи коју је на приједлог Мире Пекић и мене усвојио Представнички дом покушавају пребацивати једни на друге, ми нећемо одустати. Ако било ко буде спреман да стави потпис на овај купопродајни уговор учиниће, иако је Pарламент обавезао извршне институције да пониште ову одлуку, тешко кривично дјело, а то никоме не бих савјетовао, јер ће кад-тад одговарати и ићи у затвор. Постоје и разни други инструменти за борбу против овог очигледног криминала и спремни смо их употријебити", каже Бореновић.