15:07 Славко Грбић: Бања Лука је изгубила Музеј савремене умјетности на Уставном суду БиХ14:34 Човић мезети Ђукановића: Слао оружје и гориво ВРС у Сребреници, чувао Младића, афера "Коверат"...14:29 Фаце и Њушке: Додик има потребу да им се правда како не тежи рату14:23 Вјештачки ум и етички правилник предузећа Бош о њему?13:50 Зашто Александар Вучић, ипак, није Борис Тадић: Србија ће платити порески дуг Митрополије у Црној Гори13:45 Седмодневно примирје са талибанима: Америка ипак преговара са терористима?12:48 Иванка Марковић: Зашто судије из Српске учествују у раду Уставног суда БиХ?21:45 Западни Капитал: Неће се ваљда Центар за животну средину бавити екологијом?19:14 Дипломатско-уставни лонац: Кинези са Додиком, Руси код Комшића, Ђукановић дома18:35 Антируска хистерија, клапа, други пут: Неименовани званичници, тајни разговор, недоказане оптужбе

Сага о Дејтонском споразуму: Оригинал је у Архиву, шта је онда Калинићев возач хтио продати?

Вијест о проналажењу оригиналног Дејтонског споразума одјекнула је у свим медијима.

среда, 1 новембра, 2017 / 12:48

Припадници Управе за организовани и тешки криминалитет МУП РС ухапсили су синоћ у Палама лице са иницијалима К. Ж, након што су претресли његов стамбени објекат и пронашли „оригиналну верзију Дејтонског мировног споразума на енглеском језику“.

Потврђено је касније да је у питању Жељко Кунтош, који је је некадашњи члан обезбјеђења и блиски сарадник Драгана Калинића, бившег предсједника Народне скупштине Републике Српске, а данас савјетника предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Полиција је поднијела извјештај против Кунтоша, који је нудио га на продају за 100.000 КМ ради стицања противправне имовинске користи.

Међутим, медији у Ефбиху тврде да се оригинални примјерак Дејтонског мировног споразума који припада Босни и Херцеговини налази у сефу Архива Предсједништва Босне и Херцеговине. Тако је барем потврђено за Анадолију од извора блиског колективном шефу државе.

“Само су државе добиле оригиналне документе, а онај који припада држави БиХ сигурно је у сефу Архива Предсједништва БиХ. Дакле, ни у ком случају документ који је МУП РС пронашао синоћ на Палама не припада оригиналној верзији документа Дејтонског мировног споразума који припада Босни и Херцеговини”, потврђено је за Анадолију.

Саговорник Анадолије тврди да постоје двије могућности о документу који је синоћ пронађен на Палама. Или да је оригинални документ Дејтонског мировног споразума из Србије, јер Србија се жалила да немају свог оригиналног документа, или да оно што су нашли на Палама, што је врло извјесна могућност, није уопште оригинал.

“Треба сачекати вјештачење јер постоји могућност да то уопште није оригинал. Наиме, тај примјерак који је тренутно у рукама МУП РС можда уопште није оригинал или је оригинал из Србије, јер је министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио да је примјер Србије нестао”, наводи извор.

Тврди да су се, чак, прошле и претпрошле године дијелили факсимили оргиналног документа из Хрватске.

“Чак је и кабинет члана Предсједништва БиХ Младена Иванића добио један такав примјерак”, каже саговорник Анадолије.2 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *