Саднице Пољопривредног института РС на тржишту

Пољопривредни институт Републике Српске понудио је и ове године тржишту Српске квалитетне воћне саднице различитих сорти, међу којима су јабука, шљива, бресква, нектарина и кајсија. Пољопривредним произвођачима у РС из Института препоручју садњу воћа у јесењем периоду, због већег избора квалитетног садног материјала. "Саднице засађене у јесен на вријеме крећу са вегетацијом и њихов пријем […]

недеља, 6 новембра, 2011 / 09:04

Пољопривредни институт Републике Српске понудио је и ове године тржишту Српске квалитетне воћне саднице различитих сорти, међу којима су јабука, шљива, бресква, нектарина и кајсија.

Пољопривредним произвођачима у РС из Института препоручју садњу воћа у јесењем периоду, због већег избора квалитетног садног материјала.

"Саднице засађене у јесен на вријеме крећу са вегетацијом и њихов пријем је знатно бољи. Често временске прилике у прољеће не дозвољавају правилну припрему земљишта и квалитетну садњу што негативно утиче на пријем, али и на пораст и развијеност саднице током наредне вегетације", саопштено је из Пољопривредног института РС.

Прије заснивања засада, пољопривредни произвођачи би требало да изврше анализу плодности земљишта и, на основу препорука стручњака Института, ђубрење земљишта, те након тога и дубоко орање.

Савјете и препоруке о размаку садње, дубини јама за садњу и самој техници садње произвођачи могу добити на Економији института.Оставите одговор