Садашњи интернет преживио УН самит у Дубаију

Од 193 државе чланице Уједињених нација, 14. децембра у Дубаију само је њих 89 потписало контроверзни међународни уговор у комуникацијама, за који Запад упозорава да убија слободу на интернету. САД, Канада, Велика Британија и Аустралија само су неке од земаља које су одбиле да потпишу спорни уговор, док представници 55 чланица, укључујући Србију, нису гласали, […]

недеља, децембар 16, 2012 / 12:02

Од 193 државе чланице Уједињених нација, 14. децембра у Дубаију само је њих 89 потписало контроверзни међународни уговор у комуникацијама, за који Запад упозорава да убија слободу на интернету.

САД, Канада, Велика Британија и Аустралија само су неке од земаља које су одбиле да потпишу спорни уговор, док представници 55 чланица, укључујући Србију, нису гласали, тражећи да се прво консултују са својим владама, преноси ББЦ.

Овакав заврштак конференције коју је у Дубаију организовала Међународно телекомуникациона унија при Уједињеним нацијама дјелује изненађујуће јер се прије свега неколико дана чинило да ће уговор бити консензусом прихваћен.

Растући број чланица УН које су одбиле да потпишу уговор наводе да је спорно то што би се евентуалним подизањем доношења одлуке на са националног на ниво УН изједначила права које би владе имале у области интернета, што би отворило врата мијешању државе и таласу цензуре, а посебан проблем представљао је и одјељак уговора који се односио на људска права.

Тери Крамер, представник САД, казао је да су свакако потребне нове регулативе у области интернета, али да његова земља у овом тренутку “не може да потпише уговор са оваквим садржајем”.

Представник Велике Британије Сајмон Таулер казао је да његова делегација дошла како би ријешила бројне проблеме, али не по сваку цијену. Према његовим ријечима, тренутно је боље немати решење за интернет него прихватити било какав предлог.

Алтернативни предлог који су раније понудиле неке земље, укључујући Русију, Кину и Саудијску Арабију, да УН контролишу активност интернет провајдера, назив домена и адреса такође је одбијен.

Дванаестодневна конференција у Дубаију требало је да по први пут установи одређена правила функционисања интернета, која нису мијењана од успостављања те свјетске мреже.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *