САД: Запослили отпуштене, и направили историјски скок запослености

Запосленост у САД је порасла за 2,5 милиона у мају, а стопа незапослености смањила се на 13,3 процената, показали су јуче објављени подаци Одјељења за рад који су далеко бољи него што су економисти очекивали и који индикују да би економски заокрет могао бити близу.

субота, 6 јуна, 2020 / 22:27

САД је у првих неколико мјесеци корона кризе биљежила огроман пад запослености. Очито је да су се бројни привредници припремали за најгори сценарио. Након што се ситуација са короном промијенила, а привреда продисала, они који су отпуштани су враћени на посао. И ето скока за историју, којим се хвали Трамп.

Економисти које је анкетирао Дау Џонс очекивали су да ће 8,33 милиона радника добити мање плате, а да ће стопа незапослености порасти на 19,5 процената са 14,7 одсто у априлу, пренио је ЦНБЦ.

Да су се очекивања са Вол стирта испунила, то би била најгора бројка од Велике депресије, међутим, испоставило се да подаци из маја показују да је САД на путу опоравка.

Ипак, економија у САД се донекле опоравила и забележила највећи раст броја запослених од 1939. године.

Претходно, више од милион новозапослених у САД регистровано је у септембру 1983. године.

“Чини се да штета од блокаде цијеле земље није била тако озбиљна или трајна као што смо се плашили прије мјесец дана“, рекао је Скот Клемонс, главни инвестициони стратег у компанији Браун брадерс Харимен.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *