САД забрањује извоз чипова у Кину који служе развоју вјештачке интелигенције

Два највећа америчка произвођача чипова добила су наређење владе САД да престану са продајом дијела своје технологије Кини, која се може користити за вјештачку интелигенцију (АИ), преноси ЦНН.

четвртак, 1 септембра, 2022 / 12:16

Енвидија корп и АМД, компаније међу највећим свјетским произвођачима графичких чипова, саопштили су у сриједу да их је америчка влада позвала да зауставе извоз одређених чипова високих перформанси у другу по величини свјетску економију.

Енвидија је навела да су јој амерички званичници рекли да се то захтјева због потенцијалног ризика да се производе користе или преусмјере на "војне крајње кориснике", наводи ЦНН.

Ограничења се односе на постојећа А100 и најављена Х100 интегрисана кола, као и све системе који их укључују и ступају на снагу одмах, наводи се у саопштењу компаније.

Тај потез пријети да смањи пословање Енвидија у вриједности од 400 милиона долара, прецизира се у поднеску компаније америчком регулатору.

Отприлике то је оно што је технолошки гигант са сједиштем у Калифорнији предвидео прошле недјеље као потенцијалну продаји Кини, на коју би нова ограничења могла да утичу, наводи се у поднеску, преноси ЦНН.

Акције компаније Енвидија пале су за 6,6 одсто на затварању берзи у сриједу, док су акције "АМД” пале за 3,7 одсто, наводи америчка телевизија.