САД: Умјесто Волстрита окупиране луке

Више од 1.000 демонстраната, припадника покрета „Окупирај Волстрит“, блокирало је теретне камионе у лукама на Западној обали САД, а неколико терминала у пристаништима у Калифорнији, Орегону и у држави Вашингтон је затворено. Због дјелимичног затварања лука у Калифорнији, Орегону и Вашингтону око 50 људи је ухапшено, али није било већих сукоба. У Оукланду, у Калифорнији, […]

уторак, децембар 13, 2011 / 21:41

Више од 1.000 демонстраната, припадника покрета „Окупирај Волстрит“, блокирало је теретне камионе у лукама на Западној обали САД, а неколико терминала у пристаништима у Калифорнији, Орегону и у држави Вашингтон је затворено.

Због дјелимичног затварања лука у Калифорнији, Орегону и Вашингтону око 50 људи је ухапшено, али није било већих сукоба.

У Оукланду, у Калифорнији, на демонстрацијама се окупило много мање људи него 2. новембра, када је 10.000 демонстраната потпуно блокирало луку, али организатори су прогласили "побједу" и најавили нове демонстрације.

"Затворили смо луку за дневну смјену, а вратићемо се и вечерас. Наша мисија је испуњена", рекао је организатор протеста Бутс Рајли, преноси АП.

Организатори се надају да ће демонстрације смањити профит корпорација које управљају доковима и послати поруку да је покрет "Окупирај Волстрит" још активан.

Синдикати лучких радника не учествују у протестима, али радници могу да се позову на клаузулу која им дозвољава да одсуствују са посла уколико услови рада нису безбједни.

Камионџије су, међутим, принуђене да чекају у редовима и сматрају да демонстранти заправо наносе највише штете обичним људима којима наводно хоће да помогну.

У Сијетлу је полиција синоћ употребила шок бомбе да отјера демонстранте који су блокирали улаз у луку и ухапсила 11 људи, јавили су локални медији, а преноси АФП.

У луци у Портланду, неколико стотина демонстраната је блокирало прилазе већим терминалима за утовар и истовар робе.

Демонстрације су, иначе, организоване мјесец дана након што је полиција демонтирала кампове покрета широм САД. 0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *