САД: Ухапшена двојица из \’\’Зулфикара\’\’

СИЈЕТЛ – У САД су на захтјев БиХ ухапшени натурализовани амерички држављани Един Џеко (39) и Расема Хандановић (38) осумњичени за ратне злочине, јавља Ројтерс. Према документима предатим суду, Џеко и Хандановићева су били припадници јединице бивше Армије БиХ "Зулфикар" која је 16. априла 1993. године напала село Трусина, гдје су убили десетак хрватских цивила […]

четвртак, април 14, 2011 / 10:22

СИЈЕТЛ – У САД су на захтјев БиХ ухапшени натурализовани амерички држављани Един Џеко (39) и Расема Хандановић (38) осумњичени за ратне злочине, јавља Ројтерс.

Према документима предатим суду, Џеко и Хандановићева су били припадници јединице бивше Армије БиХ "Зулфикар" која је 16. априла 1993. године напала село Трусина, гдје су убили десетак хрватских цивила и ратних заробљеника, ранили четири цивила, међу којима и два новорођенчета.

Џеко је у САД дошао 2001. године, америчко држављанство добио је 2006. године, а живио је у Еверету у држави Вашингтон. У документима се наводи да је он бивши вишерангирани припадник ове јединице.

У оптужници против Џеке се описује како је старијег човјека избацио из куће у двориште и убио га, а када је супруга убијеног почела да плаче он је и њој испалио хитац у главу.

Хандановићева је америчко држављанство добила 2002. године, а живјела је у предграђу Портланда у држави Орегон. Америчке власти координисале су њено хапшење са Џековим.

У оптужници против ње се описује како је током напада на Трусину убила жену и старији брачни пар.

Џеко и Хандановићева се терете и да су били у стрељачком воду који је ликвидирао ненаоружане хрватске војнике и цивиле.

Убиства су се догодила током 1993-1994. године у сукобу између муслимана и Хрвата у БиХ. крајОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *