Сад туже Банку Америка због хипотекарних кредита

Сједињење Америчке Државе су тужиле "Банку Америке”због милијарду долара губитака насталих усљед продаје проблематичних хипотекарних зајмова државним хипотекарним гигантима "Фани Ме” и "Фреди Мек”. Америчка влада терети „Кантривајд” – хипотекарног гиганта који се сада налази у власништву „Банке Америке” – да је проблематичне хипотекарне кредите приказивао као доброг квалитета, а затим их продавао двјема компанијама, […]

четвртак, 25 октобра, 2012 / 07:19

Сједињење Америчке Државе су тужиле "Банку Америке”због милијарду долара губитака насталих усљед продаје проблематичних хипотекарних зајмова државним хипотекарним гигантима "Фани Ме” и "Фреди Мек”.

Америчка влада терети „Кантривајд” – хипотекарног гиганта који се сада налази у власништву „Банке Америке” – да је проблематичне хипотекарне кредите приказивао као доброг квалитета, а затим их продавао двјема компанијама, преноси агенција АФП.

У тужби се наводи да је у периоду између 2007. и 2009. године „Кантривајд” водио програм, који је имао за циљ да брзо обради на хиљаде нових зајмова без контроле квалитета и затим их прода „Фанију” и „Фредију”.

Тај програм је „узроковао губитке веће од милијарду долара”, рекао је Прет Бахара, државни адвокат Сједињених Америчких Држава.