САД: Трговински дефицит 50 милијарди долара

Трговински дефицит САД достигао је у мају 50,2 милијарди долара, што је рекорд у посљедњих 31 мјесеци, највише под утицајем раста увоза нафте. Амерички трговински дефицит у априлу је износио 43,6 милијарди долара, наводи се у извјештају трговинске коморе, преноси Би-Би-Си. Пад цијене нафте довео је до раста увоза, док је укупан извоз робе из […]

уторак, 12 јула, 2011 / 16:21

Трговински дефицит САД достигао је у мају 50,2 милијарди долара, што је рекорд у посљедњих 31 мјесеци, највише под утицајем раста увоза нафте.

Амерички трговински дефицит у априлу је износио 43,6 милијарди долара, наводи се у извјештају трговинске коморе, преноси Би-Би-Си.

Пад цијене нафте довео је до раста увоза, док је укупан извоз робе из САД у мају благо опао у односу на рекордан априлски резултат.

Неочекивани раст увоза, на вриједност од 225,1 милијарди долара, можда ће приморати економисте да ревидирају прогнозе о економским трендовима у САД.

Званични подаци показују да се амерички трговински дефицит са Кином повећао за више од 15 процената, на 25 милијарди долара. Америчке компаније у мају су из Кине увезле робу у вриједности од 31,8 милијарди долара, док је извоз у ту земљу био вриједан 7,8 милијарди долара.