САД распоређује снаге око Либије

ВАШИНГТОН – Војска САД тренутно прераспоређује морнаричке и ваздухопловне снаге око Либије, изјавио је званичник Пентагона у вријеме све јачих захтјева из свијета да се оконча вишедеценијска владавина либијског лидера Моамера ел Гадафија. "Наши планери раде на различитим плановима о размјештању снага и вршимо прераспоређивање трупа како бисмо могли да пружимо опције и флексибилност када […]

понедељак, 28 фебруара, 2011 / 23:57

ВАШИНГТОН – Војска САД тренутно прераспоређује морнаричке и ваздухопловне снаге око Либије, изјавио је званичник Пентагона у вријеме све јачих захтјева из свијета да се оконча вишедеценијска владавина либијског лидера Моамера ел Гадафија.

"Наши планери раде на различитим плановима о размјештању снага и вршимо прераспоређивање трупа како бисмо могли да пружимо опције и флексибилност када одлуке буду донесене", изјавио је портпарол Пентагона пуковник Дејвид Лапан.

Портпарол Бијеле куће Џеј Карни изјавио је да би Гадафи могао да испуни међународне захтјеве тако што би отишао у егзил. На питање новинара да ли би САД олакшале одлазак либијског лидера из земље, Карни је рекао да је та тема спекулативна и није желио даље да је коментарише.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да ће његова земља сарађивати са савезницима на изради планова о увођењу зоне забрањеног лета у Либији ради заштите њених грађана од Гадафијевих напада.

Камерон је, у обраћању британском парламенту, позвао Гадафија да се повуче са власти и рекао да ће бити размотрене све мјере ради јачања притиска на либијског лидера.

"Ни на који начин не одбацујемо могућност употребе војних средстава", рекао је британски премијер. Не смијемо толерисати овај режим који користи војну силу против сопственог народа. У том контексту, затражио сам од Министарства одбране и начелника Генералштаба да са нашим савезницима пораде на плановима о увођењу војне зоне забрањеног лета", рекао је Камерон.

Позивима да се Гадафи повуче са власти данас се придружио и Катар, чији је премијер рекао да либијски вођа треба да донесе "храбру одлуку" како би се избјегло даље крвопролиће и разарање земље.

"Није касно за такву одлуку. Немогуће је да ову револуцију добије било ко осим либијског народа. У чему је вриједност руковођења? Чему то води? Вјерујем да он сада треба да донесе храбру одлуку", рекао је шеик Хамад бин Јасим ал Тани телевизији Ал џазира.

Званичник либијског руководства у Триполију рекао је Ројтерсу да ће власти вечерас послати изасланика у град Бенгази, који је под контролом опозиције, са товаром хуманитарне помоћи у којем су храна, лијекови и опрема "ради пружања помоћи народу Бенгазија".Оставите одговор