САД прогласиле Мадура диктатором, замрзле му имовину

 САД су данас означиле предсједника Венецуеле Николаса Мадура као диктатора који представља опасност по демократију Венецуеле и увеле санкције којима се замрзава било која његова имовина коју би могао да има у САД, пренеле су агенције.

уторак, 1 августа, 2017 / 01:37

"Недељни нелегитимни избори потврдили су да је Мадуро диктатор који занемарује вољу народа Венецуеле. Санкционисањем Мадура, САД објашњавају наше противљење политикама његовог режима и нашу подршку народу Венецуеле који жели да се врати потпуна и просперитетна демократија”, саопштио је амерички министар финансија Стивен Мнучин, преноси АФП.

Како се наводи, једна од мјера су замрзавање имовине Мадура у САД, као и забрана представницима САД да преговарају са њим.

"Под Мадуром, Влада Венецуеле намјерно и поново крши права грађана коришћењем силе, репресије и криминализацијом демонстрација. Под његовом управом, режимске безбједносне снаге системски потискују и криминализују опозиционе странке кроз арбитражни притвор, војно гоњење цивила и претјерану употребу силе против демонстраната”, наводи се у саопштењу.

На јучерашњим изборима у Венецуели гласало се за Уставотворну скупштину која ће надјачати Националну скупштину под контролом опозиције, изазвали су противљење међународне заједнице, а САД предводе групу земаља које одбијају да признају изборе.