САД пријете Русији чланством у СТО, због „пшеничног ОПЕК-а“

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Америка се данас успротивила плану Русије да формира трговински житни блок Црнога мора, који би постао главни извозник умјесто Вашингтона. Русија, трећа на свијету извозница пшенице, могла би да игра велику улогу у ублажавању глади на глобалном нивоу обрађивањем великих пространстава необрађене земље, али амерички званичник, Мајкл Мишенер из Министарства пољопривреде, тврди […]

недеља, јун 7, 2009 / 21:34

САНКТ ПЕТЕРБУРГ – Америка се данас успротивила плану Русије да формира трговински житни блок Црнога мора, који би постао главни извозник умјесто Вашингтона.

Русија, трећа на свијету извозница пшенице, могла би да игра велику улогу у ублажавању глади на глобалном нивоу обрађивањем великих пространстава необрађене земље, али амерички званичник, Мајкл Мишенер из Министарства пољопривреде, тврди да Русија треба да се окане идеје о "зеленом Опеку", јер то крши прописе Свјетске трговинске организације.

Он је додао да руска идеја подсјећа на картел напомињујући да Москва треба да буде веома опрезна.

"Поручујемо Русима да добро пазе. Уколико они то учине на начин који ремети трговинске односе то ће утицати на апликацију Москве за чланство у Свјетској трговинској организацији", рекао је Мишенер.

Русија, у којој се налази једна десетина свјетске обрадиве земље, каже да може да обрађује још 50 одсто земље и тиме удвостручи извоз у наредних 10 до 15 година, што би ојачало утицај Кремља у обезбјеђивању хране свакој шестој особи на свијету која је искусила глад.

Министар пољопривреде Русије Јелена Скриник рекла је данас на Свјетском форуму жита у Санкт Петербургу да је Русија предложила формирање такозваног "житног тима" са Украјином и Казахстаном ради управљања резервама жита и развијањем инфраструктуре у том смислу, односно жељезничких и лучких капацитета.

Бивши руски министар пољопривреде Алексеј Гордејев у више наврата је тражио формирање организације по узорку на Опек, а чију би окосницу чинило жито, а не нафта.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *