САД понудиле Литванији гас јевтинији од руског

Америчка компанија "Ченир Енерџи" (Cheniere Energy) која је закључила протокол о намјерама о испорукама течног природног гаса са литванијском фирмом "Клаипедос нафта” спремна је да тој балтичкој земљи продаје течни гас по нижим цијенама него руски "Гаспром”, изјавио је данас министар за енергетику Арвидас Сјакмокас. „Гас који нуде Американци је за трећину јевтинији од гаса […]

четвртак, 12 маја, 2011 / 14:31

Америчка компанија "Ченир Енерџи" (Cheniere Energy) која је закључила протокол о намјерама о испорукама течног природног гаса са литванијском фирмом "Клаипедос нафта” спремна је да тој балтичкој земљи продаје течни гас по нижим цијенама него руски "Гаспром”, изјавио је данас министар за енергетику Арвидас Сјакмокас.

„Гас који нуде Американци је за трећину јевтинији од гаса који добијамо од Гаспрома” рекао је он у интервјуу листу „Лиетувос рyтас” преноси руска агенција Интерфакс.

„ Ченир” планира да компримује и извози гас из шкриљаца, који ће се транспортовати до терминала у Клајпеду чија се изградња планирана.

„Морамо имати у виду да је гас из шкриљаца на америчком тржишиту оборио цијену, али заинтерсовани смо и за друге добављаче”, рекао је Сјакмокас, увјерен да ће за три године у Клајпедској луци бити пуштен у рад магистрални гасовод који ће се прикључити на терминал за течни гас.

Генерални директор „Клаипедос нафта” Рокас Масулис је истакао да је првобитно планиран капацитет терминала од 1,5 до 2,2 млиона тона годишње уз могућност његовог проширења.

„Клаипедос нафта” која реализује пројекат изградње терминала за течни гас у луци Клајпед, договорила је са „Ченир” услове куповине и допремања течног гаса.

Влада Литваније је прошле године донијела одлуку о изградњи терминала за прихват течног гаса, предвиђеног капацитета три милијарде кубних метара, колико су и укупне годишње потребе земље. Пројекат реализује оператер терминала нафтних деривата „Клаипедос нафта” а планирано је да изградња почне 2011. а заврши се 2014. године.

Енергетска компанија „Ченир Енерџи” из Хјустона пројектује и гради прихватне терминале за течни гас, али се бави и истражвањем и експлоатацијом у Мексичком заливу. Ченир поред тога развија пројекте компримовања и извоза гаса добијеног из шкриљаца.Оставите одговор