САД одустају од кривичног гоњења Асанжа?

Америчко Министарство правде закључило је да треба одустати од кривичног гоњења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, јер би у супротном морало да тужи и америчке медије и новинаре, пише Вашингтон Пост. Како за лист кажу неименовани званичници овог министарства, формална одлука још није донијета, али су минималне шансе да Асанж буде оптужен да је на интернету […]

уторак, 26 новембра, 2013 / 18:01

Америчко Министарство правде закључило је да треба одустати од кривичног гоњења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, јер би у супротном морало да тужи и америчке медије и новинаре, пише Вашингтон Пост.

Како за лист кажу неименовани званичници овог министарства, формална одлука још није донијета, али су минималне шансе да Асанж буде оптужен да је на интернету објавио војна и дипломатска документа која су имала ознаку тајности.

Иако су сличне оптужнице подигнуте против Едварда Сноудена и бившег америчког војника Бредлија Менинга, правни савјетници министарства наводе да је овде у питању другачији случај, пошто Асанж није био запослен у некој америчкој државној институцији, па због тога и не може да буде оптужен за одавање података.

„Када би Асанж био оптужен, морали би да буду оптужени и новинари”, објаснио је за Вашингтон Пост бивши портпарол министарства правде Метју Милер.

У том случају би се на мети тужилаштва нашли и Њујорк Тајмс, британски Гардијан и Вашингтон Пост, пошто су ти листови објављивали Асанжове Викиликс податке.