САД: Обама у проблему са финансијама

Амерички предсједник Барак Обама данас није успио да постигне договор са републиканским лидерима у Конгресу о буџету за текућу фискалну годиину, којим би се избјегло такозвано затварање владе, односно угрожавање рада администрације у Вашингтону, а закон о привременом финансирању истиче 8. априла. За усвајање буџета, који је за фискалну 2011. годину предложен у износу од […]

среда, април 6, 2011 / 08:30

Амерички предсједник Барак Обама данас није успио да постигне договор са републиканским лидерима у Конгресу о буџету за текућу фискалну годиину, којим би се избјегло такозвано затварање владе, односно угрожавање рада администрације у Вашингтону, а закон о привременом финансирању истиче 8. априла.

За усвајање буџета, који је за фискалну 2011. годину предложен у износу од 1,2 хиљаде милијарди долара, неопходно је да у истом тексту буде усвојен у оба дома Конгреса.

Представнички дом, који од новембарских избора контролишу републиканци, усвојио је још крајем фебруара закон којим се тражи кресање буџета за 61 милијарду долара. Сенат, међутим, о томе није гласао, пошто демократе, који представљају већину у том дому, пристају на смањење од 33 милијарде долара.

Пошто у фебруара није било договора, Представнички дом и Сенат су тада усвојили законе о привременом финансирању владе и договорили се о смањењу буџета за 10 милијарди долара. Та мјера истиче у петак, 8. априла.

Републиканци су сада понудили да се поново усвоји закон о привременом финансирању владе, овог пута са трајањем од свега недељу дана, ако се постигне договор о смањењу буџета за још 12 милијарди долара, уз довољно новца за финансирање Пентагона до септембра.

Бијела кућа, међутим, за то није била заинтересована и већ раније је дала на знање да краткорочна рјешења сматра контрапродуктивним и штетним по економију.

Није јасно која страна ће у јавности бити више окривљена за неуспјех који ће довести до дјелимичног затварања владе, али неке штете ће несумњиво бити. Умјерени политичари обе странке настоје да избјегну потпун прекид финансирања администације.

Паралелно са овим преговорима, републиканци су објавили план о смањењу трошкова за идућу фискалну годину, која почиње 1. октобра, чији је циљ, како наглашавају, да у наредних 10 година смање амерички дефицит за пет хиљада милијарди долара.

У преговорима са спикером Представничког дома, републиканцем Џоном Бејнером, учестовали су и потпредседник САД Џозеф Бајден и вођа демократске већине у Сенату Хари Рид.Оставите одговор