САД: Немојте Курди у Ираку, са Сиријом ћемо другачије

Након што су најмање 300 шлепера наоружања дали Курдима у Сирији, Бијела кућа је позвала на отказивање референдума о независности ирачког Курдистана, заказаног за 25. септембар упркос противљењу Багдада, оцијенивши референдум као "провокативан" и "дестабилизујући".

субота, 16 септембра, 2017 / 12:04

Поновивши увјерење да би то гласање било препрека у борби против Исламске државе и "стабилизацији ослобођених подручја", Вашингтон је јасно изразио своје неслагање пошто је парламент ирачких Курда гласао за референдум.

"Позивамо регионалну курдску владу да одустане од референдума и да уђе у озбиљан дијалог са Багдадом у ком су САД увијек спремне да буду посредник", наводи се у суботу у саопштењу Бијеле куће.

Лидери Ирака су курдску иницијативу оцијенили као противуставну.

Референдум изазива забринутост и у Турској и Ирану, сусједима Ирака који вјерују да би то могло да охрабри њихове курдске мањине.

Курдски званичници су навели да побједа "за" на референдуму не значи моментално проглашење независности већ би им дало могућност да из снажније позиције покрену преговоре са властима у Багдаду.

Курдистан има аутономију од 1991, и она се током година ширила. Објава предсједника тог региона Масуда Брзанија у јуну о одређивању дана референдума била је јасан сигнал да Ирак улази у нову фазу.

Послије три године борбе против џихадиста Исламске државе, Ирак се враћа вјерским и етничким проблемима који су постојали прије Исламске државе, пише Франс прес.