САД кажу да разумију бијес због силовања на Окинави

Амерички амбасадор у Јапану Џон Рус обећао је „потпуну и недвосмислену сарадњу” у истрази поводом наводног силовања једне жене од стране двојице америчких војника на Окинави, јапанском острву чије становништво већ годинама тражи одлазак америчких трупа. Амбасадор је пожурио да увјери грађане тог јужног стратешког острва да дијели њихов бијес због инцидента који има потенцијал […]

среда, октобар 17, 2012 / 20:19

Амерички амбасадор у Јапану Џон Рус обећао је „потпуну и недвосмислену сарадњу” у истрази поводом наводног силовања једне жене од стране двојице америчких војника на Окинави, јапанском острву чије становништво већ годинама тражи одлазак америчких трупа.

Амбасадор је пожурио да увјери грађане тог јужног стратешког острва да дијели њихов бијес због инцидента који има потенцијал да повећа антиамеричко расположење на острву и доведе до нових протеста.

Рус је рекао да ће влада и војска САД „пружити потпуну и недвосмислену сарадњу јапанским властима у њиховој истрази”.

Након састанка с замјеником министра спољних послова Шуђи Киром, који замјењује министра Коићиро Гембу тренутно у Европи, Рос је рекао да „разумије бијес који многи људи осјећају због овог инцидента” и пружио увјеравања да дијели њихов бијес, пренео је АФП.

Гувернер Окинаве Хироказу Накаима, оштар критичар бројног америчког присуства на острву, састао се данас са министром одбране Сатоши Моримотом и пренио му свој гнијев, описујућу најновији злочин као „неразуман”. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *