Сад је и званично: Шпанија издала потјерницу за хапшење Пуђдемона

Шпански судија је издао данас европске и међународне налоге за хапшење шест каталонских вођа који се залажу за независност те шпанске покрајине, међу којима је и бивши предсједник владе Карлес Пуђдемон, сазнаје се из судских извора.

петак, 23 марта, 2018 / 23:34

Судија Врховног суда који води случај покушаја сецесије Каталоније у октобру одлучио је да поново активира европски налог за хапшење Пуђдемона и још пет бивших министара који се налазе у изгнанству у Белгији.

Он је такође издао налог за хапшење Марте Ровире која данас није одговорила на позив судије и која се, према шпанским медијима, налази у Швајцарској.

Марта Ровира, генерална секретарка Каталонске републиканске љевице (ЕРЦ) најавила је данас да одлази "у изгнанство", након што је Врховни суд Шпаније оптужио 13 сепаратистичких политичара за покушај побуне, поводом проглашавања независности те покрајине од Шпаније.

Шпански судови су прошле године од Брисела тражили да изручи Пуђдемона, али су касније повукли тај захтјев.

Врховни суд Шпаније подигао је данас против 13 каталонских политичара, међу којима је и одбјегли бивши лидер Карлес Пуђдемон, оптужнице за побуну због покушаја да прогласе независност Каталоније од Шпаније.

Оптужницама судије Пабла Љарене окончана је истрага о догађајима од прије шест мјесеци који су Шпанију гурнули у најдубљу кризу посљедњих деценија.

Према шпанском закону, за побуну је предвиђена казна до 30 година затвора.

Љарена је у данас објављеном документу навео да ће процеси због побуне, проневјере или непослушности бити вођени против укупно 25 Каталонаца.

Пет каталонских политичара, укључујући Пуђдемона, побјегло је у Брисел крајем октобра, послије неуспјелог покушаја проглашења независности Каталоније. Бивша посланица крајње лијеве Кандидатуре народног јединства (ЦУП) Ана Габријел побјегла је у Швајцарску раније ове године.