Сад је и званично: Јелена Тривић кандидат ПДП за предсједника Српске

– Носиоци листа и кључни кандидати ће бити по први пут и значајан број жена и то за кандидат за предсједника и 3 носиоца листи. То није била раније пракса код партија, али то показује и наше демократско сазријевање. Просјек година кандидата је 45, најбоље године за политичко дјеловање – рекао је предсједник ПДП.

субота, 14 маја, 2022 / 19:25

– Први у Републици Српској, али и БиХ смо одржали сједницу Главног одбора, потврдили носиоце листа за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, а након приједлога Предсједништва партије, Главни одбор је једногласно потврдио да је наш кандидат за предсједника Републике Српске Јелена Тривић – рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић на данашњој конференцији за медије.

Бореновић је навео да су утврђени сви носиоци листи, осим за изборну Јединицу 2, што ће бити накнадно саопштено и потврдио да су носиоци за народну скупштину Републике Српске Драшко Станивуковић из Бањалуке, Сања Димитрић из Дервенте, Оливера Недић из Добоја, Снежана Стојановић из Братунца, Славиша Марковић из Бијељине, Миланко Михајилица из Новог Града, Игор Тошић из Пала и Љубиша Крунић из Требиња, док листе за ПД ПС БиХ носе Бранислав Бореновић из Бањалуке, Синиша Голић из Брчког и Саша Борјан из Требиња.

Он је истакао да је сигуран да ће ПДП бити највеће позитивно изненађење наредних избора.

– Република Српска се данас налази у најдубљој кризи од Дејтона и учинићемо све да кроз рјешења из нашег Програма обнове учинимо да буде јача, боља, праведнија и запосленија. ПДП улази у кампању са много оптимизма, са одличним истраживањима јавног мњења и убјеђени у побједу и Јелену Тривић, а и да ће наше листе имати најбољи резултат у историји. Такође, даћемо једнако снажан допринос побједи и кандидата из наше братске СДС, као и побједи Јелене Тривић – навео је Бореновић.

Потпредсједница Јелена Тривић је навела да у кампању за предсједника, као и у кампању за посланике, ПДП улази за значајно иновираним Програмом обнове Републике Српске:

– Полазимо од уставних позиција Републике Српске, које јој дају статус ентитетске државности и то је за нас непромјењива категорија. Република Српска треба да постане стабилизирајући фактор на иначе нестабилном Балкану. Поред тога, Бањалука, са својим географским положајем, мора постати повезница између Београда, Загреба, подгорице, Скопља и Сарајева. Републику Српску видимо на европском путу и у иницијативи Отворени Балкан, коју је покренула Србија и предсједник Вучић и нашим политикама ћемо увјерити и друге структуре из БиХ у предност ове иницијативе, која брише границе између тржишта – поручила је Тривићева.

Она је навела да борба против криминала и корупције остаје њено и ПДП-ово трајно опредјељење:

– Народ јесте осиромашен, али је највише гладан правде. Зидно по зрно правде, направићемо правну државу у којој су сви једнаки пред законом – рекла је Тривићева.

Она је навела да је неопходно растеретити привреду, враћањем пореских стопа из 2008. године, олакшати младима прво запослење, редефиисати појам интервјуа због праведнијег запошљавања:

– Такође, младима треба олакшати куповину прве стамбене јединице кроз програм социјалне станоградња. Тржишне цијене су ненормално високе, па млади и са пристојним примањима не могу себи обезбиједити прву некретнину, те ту држава мора интервенисати – рекла је Тривићева.

Тривићева је навела да су неки од циљева, за које су предвиђене мјере у Програму обнове и стабилна и јака привреда, ефикасан јавни сектор који ће бити на услузи инвеститорима, као и сређивање рада јавних предузећа која доприносе тек око 20 милиона КМ буџету, а имају капацитете да дају и до 200 милиона КМ.

– У мандату ћемо обезбиједити да просјечна плата буде 1000 еура, просјечна пензија 500, те да имамо 330 хиљада запослених – рекла је Тривићева и додала:

– Један од најзначајнијих циљева је и направити саобраћајницу на истоку Српске, те повезати Бијељину и Требиње. То је у том дијелу Републике приоритет и спремни да се упустио у капитални пројекат и завршимо што прије – истакла је.

Навела је да су неки од најбитнијих циљева и ефикасна, правовремена и стручна здравствена заштита, као и деполитизација здравства, али и школства, више праксе и у средњим школама и на факултетима, док Завод за запошљавање мора имати активнију улогу између тржишта и образовања.

– Питање борачке популације не смије бити запостављено. Знамо шта је било на посебној сједници НСРС, гдје је власт показала како им није стало до бораца. Они нису обавеза, него наша дужност. Данас у буџету имамо 150 милиона КМ за зграде јавне управе и за софтвере, а за борце нема. За борце и побољшање њиховог стандарда живота мора бити – рекла је Тривићева.

Истакла је да су компаративне предности у Реублике Српске у енергетском сектору, туризму и пољопривреду, за коју је планиран програм за останак на селу 2000 породица, у чему држава мора да има значајну улогу, као и да се Српска мора снажније повезати са дијаспором кроз ПДП-ов пројекат Отворена Српска (Cloud Српска). На крају је додала: – Као што сам рекла и када ме Предсједништво ПДП-а кандидовало, ја ћу се бавити нашим програмом, пропустима власти нудећи рјешења, а не било чијим породицама. Видимо од тада, моји политички притивници се баве и мојом породицом, која је стабилна и не могу јој наудити. Ја идем право ка побједи, уз подршку нашег народа – поручила је Тривићева.