Сад је и званично: Хрватска Јасеновац изједначава са Блајбургом

Кустос у Спомен-подручју Јасеновац Андриана Бенчић изједначила је невине жртве усташког логора Јасеновац са усташама убијеним у Блајбургу.

понедељак, 29 октобра, 2018 / 10:07

У анализи у новом броју хрватског стручног часописа „Полемос“, Бенчићева је тврди да је „конфликтно ратно насљеђе Јасеновца базирано на политици селективног сјећања југословенског режима, која је истицала Јасеновац, а прећуткивала масовне злочине попут Блајбурга и Крижног пута“.

Она наводи да је то насљеђе резултовало „манипулацијом бројем жртава Јасеновца и дио је `ратова сјећања` на југоистоку Европе који трају од Другог свјетског рата“.

„У том приступу, који је доминантан у југоисточној Европи, потпуно је изостављен спомен на цивилне жртве међуетничког насиља, међу којима су биле многе жртве усташког крвопролића, које су пренаглашене, и партизанског крвопролића, које су прећутане“, оцијенила је Бенчићева.

Она тврди да након распада СФРЈ у Хрватској није дошло до процеса суочавања са прошлошћу, већ је услиједио „нови агресорски рат, са чијом су ратном пропагандом поново призвани у сјећање дуго времена утишавани наративи из прошлости“.

„Тако, умјесто да постане мјесто мира и могућег помирења, Јасеновац остаје најизраженији симбол конфликтног насљеђа Другог свјетског рата и послијератног периода“, навела је Бенчићева.Оставите одговор