САД: Изгласано Волкерово правило, јача контрола банака

Новим прописима изгласаним у САД уводи се строга контрола над трговањем банака сопственим средствима. То има за циљ спречавање високоризичног понашања које је допринијело финансијској кризи из 2008. Дуго очекивано "Волкерово правило", које треба да ступи на снагу 21. јула 2015, такође забрањује банкама да формирају хеџ фондове или приватне дионичарске фондове, да би се […]

среда, 11 децембра, 2013 / 08:25

Новим прописима изгласаним у САД уводи се строга контрола над трговањем банака сопственим средствима.

То има за циљ спречавање високоризичног понашања које је допринијело финансијској кризи из 2008.

Дуго очекивано "Волкерово правило", које треба да ступи на снагу 21. јула 2015, такође забрањује банкама да формирају хеџ фондове или приватне дионичарске фондове, да би се дистанцирале од финансијски ризичних активности, преноси агенција Франс прес.

Америчка Управа федералних резерви (Фед) и Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) једногласно су изгласале усвајање "Волкеровог правила", а очекује се да ће њихов примјер слиједити и преостале три регулаторне институције, чије је одобрење потребно да би пропис ступио на снагу.

Критичари "Волкеровог правила", које је предложио некадашњи предсједник Фед-а Пол Волкер, сматрају да ће строга контрола рада банака поставити цијели финансијски сектор САД у неповољан положај у односу на друге државе и нанијети озбиљну штету водећој свјетској економији.

У очекивању примјене нових правила пословања, многе америчке банке већ су укинуле службе за трговинске операције властитим средствима, распоређујући своје трговце у друга одјељења.

Прописи ће, између осталог, забранити сложено трговање финансијским дериватима које је банку "ЈП Морган Чејс" коштало 6,2 милијарде долара током трговинског дебакла из 2012. познатог под називом "Лондонски кит".

Прописи би, међутим, могли да значе пад профита за банке као што су "Голдман Сакс" и "Морган Стенли", које су велики део зараде остваривале управо захваљујући трговини дериватима.Оставите одговор