САД издваја 770 милијарди долара за војно терорисање остатка свијета, и то зову одбраном

Амерички предсједник Џо Бајден потписао је "Закон о националној обрани" (НДАА) за фискалну 2022. годину којим се одобрава 770 милијарди долара за обрану, објавила је Бијела кућа у понедељак.

уторак, 28 децембра, 2021 / 14:01

Сенат и Заступнички дом у децембру су великом већином изгласали "закон о одбрани" уз снажну подршку и демократа и републиканаца за годишњи закон којим се утврђује политика Министарства обране.

НДАА-у помно прати знатан дио индустрије и други који имају с њиме повезане интересе јер је један од ријетких великих правних акта који постају закон сваке године и обухвата широки распон питања. НДАА постаје закон сваке године већ шест деценија.

С одобрењем отприлике пет одсто веће војне потрошње него прошле године, фискални НДАА за 2022. представља компромис интензивних преговора демократа и републиканаца у оба дома након што су исти заустављени споровима у погледу политике према Кини и Русији.

То укључујуће повећање плаћа војницима од 2,7 одсто, већу набавку авиона и бродова, као и стратегије за суочавање с геополитичким пријетњама, посебно Русије и Кине.

НДАА укључује 300 милиона долара за Иницијативу за сигурносну помоћ Украјини која пружа подршку украјинским оружаним снагама, четири милијарде долара за Европску обрамбену иницијативу и 150 милиона долара за балтичку сигурносну сарадњу.

Законом је обухваћено још 7,1 милијарди долара за "Иницијативу за одвраћање на Пацифику", изјава о подршци Конгреса за одбрану Тајвана, као и забрана Министарству обране да набавља производе из кинеске регије Xињианг произведене присилним радом.

Формира се и Комисија са 16 чланова за анализу рата у Афганистану. Биден је у августу окончао најдужи амерички рат.