САД и Русија потписале СТАРТ

Минхен – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и руски министар спољних послова Сергеј Лавров у Минхену су размијенили ратификоване споразуме СТАРТ. Хилари Клинтон и Лавров су документа о смањењу нуклеарног наоружања размијенили у Минхену, гдје учествују на Конференцији о безбједности. Споразум су 8. априла 2010. године у Прагу потписали председници САД и Русије, Барак Обама […]

субота, фебруар 5, 2011 / 16:11

Минхен – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и руски министар спољних послова Сергеј Лавров у Минхену су размијенили ратификоване споразуме СТАРТ.

Хилари Клинтон и Лавров су документа о смањењу нуклеарног наоружања размијенили у Минхену, гдје учествују на Конференцији о безбједности.

Споразум су 8. априла 2010. године у Прагу потписали председници САД и Русије, Барак Обама и Дмитриј Медведев.

Документ, који је у децембру 2010. године ратификовао Сенат америчког Конгреса, а у јануара руска Дума, предвиђа највише 1.550 бојевих глава за сваку земљу, односно смањење од 30 одсто нуклеарног арсенала у односу на стање из 2002. године.

Тиме ће бити смањен за половину и број интерконтиненталних пројектила и стратешких бомбардера на обе стране – на по 700.

Споразум предвиђа и поновно успостављање система провјера нуклеарног арсенала друге стране, прекинут крајем 2009. године.

Допуне руске Думе и резолуција америчког Сената о условима о евентуалном повлачењу из споразума не утичу на текст СТАРТ-а.Оставите одговор