САД би видео-играма да ријеши проблеме у Украјини

Стејт департмент Сједињених Америчких Држава планира да социјалне проблеме украјинског друштва ријеши помоћу "озбиљних видео-игара". У том циљу, америчка амбасада у Кијеву, расписала је конкурс за организације.

петак, 22 маја, 2020 / 10:07

У оквиру пројекта, планирано је да се окупи око 50 стручњака и програмера почетника из Украјине, као и да се за њих организује семинар на тему социјалних питања, за вријеме ког ће његови учесници почети рад на "озбиљним видео-играма".

Предавачи ће бити стручњаци из Украјине и САД, као и представници америчких компанија – произвођача видео-игара, преноси Спутњик.

Стејт департмент планира да за овај пројекат издвоји до 100 хиљада долара. Како се наводи, он ће помоћи уласку америчких компанија у индустрију видео-игара Украјине, као и стварању платформе за сарадњу између програмера из САД и њихових украјинских колега.

У фебруару је Вашингтон саопштио о плановима реализације програма у Украјини, који ће омогућити да се "прошири текући дијалог унутар украјинског друштва" у вези с политичким и социјалним питањима, који је од великог значаја у контексту "евроатлантског развоја" украјинске државе.

"Основни стратешки циљеви су: учвршћивање пословних односа између САД и Украјине путем транспарентне платформе за сарадњу, стварање најбољих услова за пословање, као и рјешавање социјалних проблема Украјине преко припреме ‘озбиљних видео-игара’”, пише у документу.