Сабрали се сви зелени: Љути због љуте

Хидроелектрана Диндо заједно са још седам хидроелектрана враћају се поново као зомби пројекат да униште ријеку Љуту.

четвртак, 11 маја, 2017 / 16:41

Хидроелектрана Диндо заједно са још седам хидроелектрана враћају се поново као зомби пројекат да униште ријеку Љуту.

На одржаној јавној расправи у Коњицу о Студији утјецаја на околиш се чуо уједињен глас који је против студије и читавог пројекта.
Представници удружења Зелени Неретва из Коњица, Терра Динарица и Еко акција из Сарајева и Центра за животну средину из Бања Луке су били присутни на јавној расправи и аргументовано бранили становиште да ријека Љута мора остати нетакнута дивља ријека.

Амир Варишчић, Зелени Неретве, Коњиц: „Поразно је да се сваких пар година морамо испочетка борити против оваквих сулудих пројеката. Љута треба да буде очувана и да се користи у сврхе заштите природе и одрживог туризма. На подручју опћине Коњиц су планиране 44 хидроелектране. Опћина Коњиц темељи свој стратешки развој на туризму, што је у супротности са оваквим хидроенергетским плановима“.

Наташа Црнковић, Центар за животну средину, Бања Лука: „Од 244 ријеке у Босни и Херцеговини на скоро свим су планиране хидроелектране. Обзиром да су оне приватни интерес у који улажемо јавни новац, оне представљају пљачку народа, на уштрб уништене природе. Не очекујемо да се политичари опамете. Бранићемо ријеку по ријеку све док год ово лудило не престане“.

Анес Подић, Еко акција, Сарајево: „Инвеститор из Словеније на питање колико је заштићеног подручја у Словенији није имао одговор. У Словенији је заштићено 54% територије, а у Босни и Херцеговини око 2%. Због својих изнимних природних вриједности, Просторни план из 1981. године, а који је још увијек на снази, предвидио је ово подручје као дио националног парка Игман, Бјелашница, Трескавица и кањон Ракитнице (Височица). Успостава националног парка би створила могућност за отварање стотина радних мјеста у сеоским подручјима опћине Коњиц, из којих људи константно одлазе“.

Џана Борданић, Терра Динарица, Сарајево: „Природа наше државе је јединствена, а кањони и клисуре припадају специфичним пејзажима Босне и Херцеговине. Они представљају развојне центре флоре, фауне и вегетације и рефугијуме биодиверзитета. Имамо не само потенцијале, него и дивне примјере гдје очувана природа привлачи туристе и потиче развој локалних заједница. У студији је примјетан недостатак података о флори и фауни, што указује на то да нису извршена литературна нити теренска истраживања. Градњом хидорелектрана неповратно се уништавају екосистеми и нарушавају комплексни односи између врста“.

Јавност има могућност да коментарише Студију утјецаја на околиш још 15 дана, те позивамо све да пошаљу своје коментаре. Студија се налази на страници Федералног министарства околиша и туризма, на сљедећем линку 0 КОМЕНТАРА

 1. Лијепо је видјети кад се еколошка друштва буне против уништавања ријека, поготово када се то ради да се спријечи уништавање зарад интереса појединца који је дао неком јаком политичару паре, а овај наредио лопоској комисији за концесије и надлежним министарствима да му одобре концесију- пљачку народне имовине и уништавање природе.

  Морам да кажем како се мора радикалније дјеловати, радикалније значи да еколошка друштва морају ићи са нама на изборе, или се сами кандидовати на идућим изборима.

  Не јебе власт удружења, мало застану, неког поткупе и иду даље, лијек је у учешћу зелених у републичком и државном парламенту.

  Само тако се може доћи до циља, тако су урадила еколошка удружења у Европи и задњих деценија кроз локалне, регионалне и државне парламенте направили чуда.

  Ево примјера у Коњицу, курцу се ти опири годинама, битанге не одустају.

  Да имају зелени у Кантону и Федерацији бар по два посланика који могу да заталасају јавност, давно би ово око Љуте било ад акта.

 2. Od malih protočnih hidroelektrana ne postoji bolji i racionalniji način proizvodnje el. energije. Prvaci svijeta u očuvanju svojih prirodnih ljepota – Švicarci – imaju na hiljade malih hidroelektrana. Nevladinići koji dižu glas protiv redovno slabo poznaju materiju. Bune se iz pomodarstva.

  MHE nam trebaju. Umjesto da se borimo PROTIV treba se boriti ZA… naravno uz poštivanje najviših standarda izgradnje i rada.

 3. „мој партнер Миле“

  Имате партнера? За Ороза знам, ал’ ко је сад Миле. Промискуитетни хомосексуалци су најодговорнији за ширење ХИВ инфекције. И како сад Ексеру шеф тај Миле? Ја мислио покојни Рокфелер, ал’ изгледа да и над попом има поп.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *