Сабор СПЦ: Дабробосански митрополит први кандидат за пензију

Иако је званичан став Српске православне цркве да се не размишља о умировљењу појединих архијереја, чини се да ће одређене измјене бити неопходне.

понедељак, мај 14, 2012 / 14:17

Највише црквено тијело Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве, започиње сутра редовну сједницу, годину дана након последњег засједања.

У београдским медијима као виђени за пензију се помињу имена владике милешевског Филарета, епископа врањског Пахомија, владике банатског Никанора и епископа средњоевропског Константина.

Почетком године портпарол Сабора СПЦ владика бачки Иринеј изјавио је да се не размишља о томе да Сабор пензионише поједине архијереје и да најављивање предстојећег пензионисања "овог или оног архијереја нема никаквог упоришта у стварности”.

Иако су спекулације око 4 поменута имена највјероватније пројекције жеља јавности, пошто су имена Пахомија и Филарета била развлачена по медијима због судског процеса за педофилију у првом, те спора са уласком у Црну Гору и случаја Црна Река у другом случају. За организације које брзини претпостављају темељност у доношењу одлука, готово је невјероватно за очекивати "сјечу" тих размјера.

Умировљење је ипак могуће очекивати у једном случају. Митрополит дабробосански Николај је изузетно лошег здравља, због чега отежано управља митрополијом. СПЦ је због тога дабробосанској митрополији додијелила администратора, епископа захумско-херцеговачке епархије Григорија.

Не баш пријатан догађај десио се на прослави славе богословског факултета Свети Василије Острошки  у Фочи, гдје се није појавио ни један владика који би испратио догађај уручења диплома свршеним теолозима. Док је митрополит Николај у чијој се епархији налази факултет због здравља није могао присуствовати, администратор Григорије је дочекао патријарха Иринеја у првој посјети Херцеговини. Случајно или не, патријарх је лани у исто вријеме био у посјети Добруну и Фочи, гдје је присуствовао слави богословског факултета.Оставите одговор