Са скупа у Бањој Луци: Хрватима треба територија и Влада

Уставна и конститутивна равноправност за хрватски народ значи да они у БиХ имају своју територију и своју владу, као и да могу да воде своју економску, културну и медијску политику, један је од закључака тродневног научног скупа под називом "Хрвати у БиХ данас" одржаном у Бањалуци. Учесници скупа су закључили да за Хрвате у БиХ […]

недеља, 6 марта, 2011 / 16:50

Уставна и конститутивна равноправност за хрватски народ значи да они у БиХ имају своју територију и своју владу, као и да могу да воде своју економску, културну и медијску политику, један је од закључака тродневног научног скупа под називом "Хрвати у БиХ данас" одржаном у Бањалуци.

Учесници скупа су закључили да за Хрвате у БиХ није пожељна никаква унитарна организација, већ да се политичко уређење БиХ мора заснивати на територијалној, политичкој, економској и културној равноправности сва три конститутивна народа.

"На скупу је констатовао да се Хрвати у БиХ налазе у изузетно неравноправном положају у односу на друга два конститутивна народа", истакао је потпредсједник Републике Српске (РС) Емил Влајки, презентујући новинарима закључке скупа.

Влајки је нагласио да учесници скупа сматрају да је дејтонска формула, три народа у два ентитета, штетна за хрватски народ, због чега свака уставна промјена мора да рјешавати тај сегмент Дејтонског споразума у корист Хрвата.

"Будућност БиХ мора бити грађанска и европска, али се грађанска еманципација не може остварити уколико се не оствари национална еманципација Хрвата у БиХ", каже Влајки.

Учесници скупа захтјевају да политички фактори у БиХ одмах омогуће стварање свих услова за повратак Хрвата на своја огњишта, што подразумијева изградњу путева, увођење струје и воде, уклањање дивљих депонија, обнову оштећених и спаљених кућа и ефикасно рјешавање имовинско правних питања Хрвата који су били присиљени да напусте своја огњишта, наводи се у закључцима.

"Скуп упозорава да задржавање протектората над БиХ знатно отежава рјешавање свих суштинских питања у земљи, а такође је за демократију и европску будућност БиХ штетно задржавање институције високог представника и бонских овлашћења", нагласио је потпредсједник РС, напоменувши да би укидање ових институција знатно олакшало преговарање домаћих политичких фактора у БиХ.

Он је рекао да су учесници скупа констатовали да је изузетно корисно приближавање националних лидера са лидерима сусједних држава, те да је то један од битних предуслова за рјешавање хрватског питања у БиХ.

Научни скуп под називом "Хрвати у БиХ данас" организовао је Кабинет потпредсједника РС Емила Влајкија у сарадњи са бањалучким Универзитетом и Културним центром Бански двор, а о положају Хрвата у БиХ говорило је 35 научних и јавних радника из БиХ, Србије, Хрватске, Њемачке и Швајцарске.

На скупу је представљено и 27 научних радова о овој теми.Оставите одговор