Са оне стране: У ФБиХ данас обиљежен дан одбране институција

У оквиру манифестације Дани Кантона Сарајево, делегације Кантона Сарајево и Координације одбора борачких удружења КС-а у сриједу су на мезарју „Ковачи“ положили цвијеће и одали почаст погинулим бранитељима обиљежавајући годишњицу битке за одбрану Предсједништва и институција Босне и Херцеговине. Министар за борачка питања Кантона Сарајево Неџад Ајнаџић рекао је тим поводом да је битка која […]

среда, мај 2, 2012 / 18:44

У оквиру манифестације Дани Кантона Сарајево, делегације Кантона Сарајево и Координације одбора борачких удружења КС-а у сриједу су на мезарју „Ковачи“ положили цвијеће и одали почаст погинулим бранитељима обиљежавајући годишњицу битке за одбрану Предсједништва и институција Босне и Херцеговине.

Министар за борачка питања Кантона Сарајево Неџад Ајнаџић рекао је тим поводом да је битка која се одвијала 2. маја прије 20 година била тешка и пресудна јер се одвијала у близини најважнијих државних институција, те да је било часно бранити Босну и Херцеговини.

"На нама је сада да дамо пуни допринос да Град и Кантон Сарајево постане члан породице Европских регија и да на тај начин одамо почаст свима који су се овдје борили", истакао је Ајнаџић.

Предсједник Патриотске лиге Кантона Сарајево Кадрија Шкријељ казао је да борачка удружења, за разлику од појединих политичара, неће дозволити да се од догађаја у Добровољачкој улици прави циркус.

"Породице погинулих војника могу доћи да им одају почаст, али они који на томе желе скупљати политичке поене нису добродошли", додао је.

Делегације су положиле цвијеће и одале почаст погинулим бранитељима и на гробљу "Лав" и мезарју "Стадион".

На данашњи дан прије 20 година припадници тадашње ЈНА покушали су ући у град и заузети зграду Предсједништва БиХ и друге важне објекте у центру града, пресјећи град на два дијела те елиминирати руководство Републике Босне и Херцеговине.

Супротставили су им се Викићеви специјалци, припадници Патриотске лиге, резервног састава полиције, као и новоформиране Територијалне одбране.

Истог дана, јединице бивше ЈНА заробиле су на сарајевском аеродрому тадашњег предсједника Републике Босне и Херцеговине Алију Изетбеговића који се враћао с мировних преговора у Лисабону.

Изетбеговић је размијењен дан касније у Добровољачкој улици. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *