Са довољним историјским размаком: У Београду дижу споменик краљу Александру

Замјеник градоначелника Београда Горан Весић најавио је данас подизање споменика Александру Карађорђевићу и истакао да је предсједник Србије Александар Вучић предложио мјесто за будући споменик у српској пријестоници.

петак, 2 новембра, 2018 / 23:00

Весић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Студија Б, подсјетио да је јуче обиљежена 100-годишњица завршетка Првог свјетског рата и указао на велику заслугу краља Александара, додавши да ће му се Београд одужити тако што ће му подићи споменик.

„Био је главнокомандујући током Великог рата и истрајавао је са српском војском до последњег дана у свим великим биткама и повлачењу преко Албаније. Такође, био је прва жртва фашизма у Европи и заслужује да добије споменик у нашој престоници”, рекао је Весић, преноси Танјуг.

Он је рекао да су постојали приједлози да се ископира заједнички споменик краљу Петру и краљу Александру из Париза, али да би Београд ипак требало да има оригинално рјешење, пренио је градски Секретаријат за информисање.

Весић је прецизирао да је Вучић предложио да то буде простор између два двора – Старог и Новог, преко пута споменика цару Николају Другом Романову.

„То јесте сјајна идеја и место за споменик. Надам се да ћемо његову идеју током наредне године реализовати”, рекао је Весић.

Он је подсјетио да од прошле године обала од Ушћа до Хотела „Југославија” носи име Краља Александра Првог Карађорђевића.

„Он у Београду нема чак ни улицу, зато је време да му се одужимо, као и његовом оцу краљу Петру”, закључио је Весић.Оставите одговор