С. Македонија уводи српски језик у школе, по избору, Бугари ту негдје виде Русе

Македонски премијер Зоран Заев је, честитајући Светог Саву припадницима српске мањине, најавио повратак српског језика као избрног предмета у школама у Сјеверној Македонији.

понедељак, 1 фебруара, 2021 / 16:57

"Враћамо наставне програме за учење српског језика и културе", рекао је Заев, подсјећајући да је српски језик из школских програма избачен 2007. године, када је на власти био ВМРО-ДПМНЕ.

Такође, Заев је најавио и изградњу Српског културног центра у Скопљу, те Македонског културног центра у Београду.

Парадоксално, ВМРО ДПМНЕ је словио у једном периоду као "просрпски" и имао је велику подршку једине релевантне српске странке у С. Македонији. У том периоду је установљено празновање Савиндана, док је Цар Душан добио споменик.

Истовремено, Зоран Заев је, након попуштања Грчкој у погледу имена, важио за креатора пробугарске политике. Покушао је преко те сусједне земље да ријеши питање неканонског статуса већег дијела православног свештенства у С. Македонији, које се мотивисано комунистичком влашћу изазвало раскол од СПЦ. Ипак, идеја о томе да БПЦ постане мајка црква МПЦ није прошла.

Након што је Бугарска блокирала приступне преговоре Сјеверне Македоније и ЕУ, због отвореног питања језика и погледа на прошлост током Другог свјетског рата, Заев је тадашњег њемачког савезника Бугарску назвао "администратором", а не окупатором тадашње Вардарске бановине Краљевине Југославије.

Министарка иностраних послова Бугарске Екатерина Захаријева, оштро је критиковала одлуку власти у Скопљу да у школски програм врате српски језик

– Не знам да ли се ради о новој провокацији, али су све тамошње странке апсолутно сагласне о овој теми. Повратак српског језика у македонске школе је дио плана да се македонски језик што више приближи српском, а удаљи од бугарског. То побија тезу да је веза са Србијом и Русијом прекинута. Напротив, македонизам је идеологија настала у тим државама.

Бугарски званични став гласи да је "македонски језик настао 1944. године", под утицајем комунистичких власти из Београда, како би се Македонци раздвојили од Бугара, те прихвата да се језик у бившој бановини Вардарској данас може сматрати једино писаном регионалном формом бугарског језика.