Ружић: О Косову причамо, али га нипошто не признајемо

Српски министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оцијенио је да унутрашњи дијалог који је иницирао предсједник Србије треба да иде у правцу развезивања косовског Гордијевог чвора, али без признавања независности Косова.

недеља, 20 августа, 2017 / 13:46

Ружић је за лист Политика рекао да је кроз овај дијалог потребно сагледати реалне показатеље стања на Косову и Метохији и могућности да се, уз реализацију Бриселског споразума, уваже интереси Срба са КиМ, очува српска културна баштина и уведе функционална екстериторијалност за манастире Српске православне цркве, која је предвиђена и Ахтисаријевим планом.

"Наравно, без признавања независности Косова", казао је он и оцијенио да је позив предсједника Србије Александра Вучића на унутрашњи дијалог државничка, мудра и храбра одлука, а да замрзнути конфликт није рјешење за Косово.

На питање да ли владајућа коалиција оптира за подјелу Косова Ружић је казао да се не може "говорити о оптирању, али да је то један од модела који је легитиман".

"Ово јесте један од модела који је сасвим легитиман и на вријеме јер чујемо неке критике да се са тим касни", навео је он.Оставите одговор