Ружић: Не смије се дозволити да РС изгуби промил идентитета

Република Српска није искључиви актер блокирања рада било које институције БиХ, него је то рефлексија неразумјевања чињенице да овај ентитет има право у оном у чему се залаже и да нико није суверен да му то одузме, изјавио је предсједник Извршног обора Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић. "Сматрамо да је унутрашње питање РС унутар БиХ […]

уторак, 14 јуна, 2011 / 10:00

Република Српска није искључиви актер блокирања рада било које институције БиХ, него је то рефлексија неразумјевања чињенице да овај ентитет има право у оном у чему се залаже и да нико није суверен да му то одузме, изјавио је предсједник Извршног обора Социјалистичке партије Србије Бранко Ружић.

"Сматрамо да је унутрашње питање РС унутар БиХ на који ће начин трасирати руковођење или вођење политике на институције БиХ. Као политичар који долази из Србије, морам да кажем да се ни на који начин не сме дозволити да се изгуби један промил идентитета РС, јер се за тај идентитет борило много грађана РС, било је много дипломатских ангажовања и Србије, а има га и данас", рекао је Ружић за "Фокус".

Он је истакао да је потребно се до рјешења дође дијалогом, јер је БиХ, ипак, специфична творевина, али у сваком случају држава која мора да функционише ако се жели ићи напријед.

Ружић је констатовао да је РС у поређењу с другим ентитетом у БиХ по свим показатељима доста испред, али то не значи да је постигнута социјално-економска сигурност и да је степен економског развоја или нивоа запослености у Српској досегао онај ниво који је потребан и пожељан.