Руско-турски споразум за Сирију данас истиче, Анкара шаље појачања у Идлиб

Турски војни конвој ушао је рано јутрос у подручје под контролом побуњеника на сјеверозападу Сирије, јавио је дописник агенције АФП са лица мјеста.

среда, 3 октобра, 2018 / 11:44

Најмање 40 возила, укључујући камионе и оклопне транспортере, кретало се полако према југу главним ауто-путем под окриљем мрака.

Сиријска опсерваторија за људска права, са сједиштем у Лондону, саопштила је да се возила крећу ка турским посматрачким положајима, укључујући југозападне дијелове Идлиба.

Турска за сада није објавила да је послала појачања у ово подручје. Анкара је послала сличну војну колону на сјевер Сирије прије нешто више од седам дана.

Данашња колона стигла је у вријеме када истиче крајњи рок за спровођење споразума Турске и Русије о будућности посљедњег упоришта побуњеника у Сирији.

Москва и Анкара су се договориле да успоставе демилитаризовану зону око побуњеничке територије да би се избјегла велика офанзива сиријских државних снага.

Све фракције из зоне морају повући тешко наоружање до 10. октобра, а радикалне групе је морају напустити до 15. октобра. Подручје ће потом бити под надзором турске војске и руске војне полиције.